Vláda zahájila své zřejmě první vlakové zasedání

19.10.2015 9:32

Vláda dnes krátce po 7:30 zahájila své pravděpodobně první vlakové zasedání. Směřuje na výjezdní rokování do Ústí nad Labem, kde bude diskutovat mimo jiné o prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí a o situaci v Ústeckém kraji. Očekává se, že se ministři vysloví pro prolomení limitů na dole Bílina.

Vláda zahájila své zřejmě první vlakové zasedání
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

„U Bíliny chceme, aby ten limit byl minimálně 500 metrů od obcí, aby nedošlo ke zhoršení podmínek bydlení,“ řekl dnes ráno novinářům ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ještě v noci prý dostával maily s různými stanovisky k prolomení limitů. Hnutí ANO se podle informací ČTK kloní k tomu, aby se limity prolomily na Bílině s tím, že uhlí bude využito v teplárnách.

Na jednání kabinetu jdou návrhy dva. Protože vládní koalice nemá na prolomení limitů jednotný názor, bude mít zřejmě každý ministr možnost hlasovat pro jeden z návrhů. Oba návrhy, které má ČTK k dispozici, počítají s tím, že limity se na Bílině prolomí.

Proti prolomení limitů jsou hlavně vědci, ekologové a občanská sdružení

V postoji k dalšímu nakládání s dolem ČSA se ale usnesení liší. Jedno z nich počítá s návrhem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), aby se rozhodnutí o ČSA odsunulo do roku 2020. Druhé z usnesení se omezuje pouze na to, že ministr průmyslu má do konce roku 2020 v rámci vyhodnocení energetické koncepce předložit analýzu potřeb hnědého uhlí.

Proti prolomení limitů dlouhodobě protestují zejména ekologové, vědci i některá místní občanská sdružení. Úplné prolomení limitů naopak podporují odbory a horníci.

Ministři se dnes k výjezdnímu zasedání na Hlavním nádraží v Praze scházeli od zhruba 7:00. S výjimkou vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) nyní ve speciálně připojeném vagonu rokují všichni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…