Vladimir Putin se odlehčeně vysmál tomu, co se děje v USA. Po boku premiéra z EU

18.05.2017 12:04

„Budeme muset pro Lavrova vymyslet nějaký trest; ani se mnou, ani s ruskými tajnými službami se nepodělil o tajné informace, které získal od Trumpa,“ vyjádřil se Putin posměšně na adresu amerických médií, která viní Donalda Trumpa z šíření přísně tajných inoformací.

Vladimir Putin se odlehčeně vysmál tomu, co se děje v USA. Po boku premiéra z EU
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

Ve středu 17. května přijel do letní rezidence ruského prezidenta Putina v Soči další významný host. Po německé kancléřce se do ruského přímořského letoviska vydal italský předseda vlády Paolo Gentiloni. Hlavními tématy diskuze byly klíčové aspekty vzájemných vztahů a současná mezinárodní situace. 

Italský premiér, který v minulosti působil v roli ministra zahraničí, se Rusko rozhodl navštívit nedlouho před summitem G7. Vladimir Putin jeho návštěvu vřele přivítal a poděkoval mu za jeho přínos v budování rusko-italských vztahů. 

„Bohužel v poslední době došlo k nemalému úpadku v objemu vzájemného obchodu. Ovšem v ten moment, kdy jste se stal předsedou vládou vy, začala obchodní výměna opět narůstat. Za první dva měsíce letošního roku o 28 %,“ uvedl při setkání ruský prezident. 

Anketa

Ohrožuje Andrej Babiš českou demokracii?

14%
86%
hlasovalo: 11261 lidí

Po jednání za zavřenými dveřmi vyšli lídři obou zemí před zraky mnohých přítomných novinářů a odpovídali na otázky týkající se posledního mezinárodního vývoje. Hned první otázka jednoho z italských novinářů se týkala oné tajné informace, kterou měl Trump poskytnout ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi při jejich nedávném setkání. 

„Ve Spojených státech se rozvíjí politická schizofrenie. Jinak si to obvinění, že Trump předal našemu ministrovi nějaké tajné informace nedokážu vysvětlit. Mimochodem, dnes jsem o tom s Lavrovem hovořil a myslím, že ho budeme muset nějakým způsobem potrestat, protože s námi ty tajné informace nesdílel. Nikomu nic neřekl, ani mně, ani ruským tajným službám. To je z jeho strany samozřejmě nepěkné,“ zažertoval v opovědi na otázku italského novináře prezident Putin.

„Ještě bych k tomu chtěl říct jednu věc, pokud s tím bude souhlasit prezidentská administrativa Spojených států, my jsme ochotni zaslat celý zápis jednání mezi Lavrovem a Trumpem americkému Senátu i Kongresu,“ přidal Putin. 

Potřebu neustále z něčeho Rusko vinit považuje Putin za projev vnitropolitického boje mezi americkými elitami. 

„Na začátku jsme na tento proces vnitropolitického boje hleděli s úsměvem, bylo to směšné. Dnes nám to přijde spíš smutné, dělá nám to starosti. Co všechno si ti lidé mohou ještě vymyslet? Sami si ztěžují vnitropolitickou situaci v zemi svou rusofobií. Buďto si neuvědomují, že tím škodí vlastní zemi, a jsou jednoduše hloupí, nebo si to všechno velmi dobře uvědomují, což je ještě nebezpečnější,“ prohlásil ruský prezident. 

Další otázka se týkala toho, jakou zprávu se chystá italský ministr odvézt ze Soči ke svým kolegům v G7. 

„Zpráva je velmi prostá – Rusko hraje velmi vážnou roli v mezinárodní aréně a my musíme brát ohledy na jeho zájmy. Ruská perspektiva by se měla stát jedním z témat projednávaných na blížícím se summitu G7,“ uvedl Gentiloni.

Italský předseda vlády dále uvedl, že Itálie považuje spolupráci s Ruskem za jednu ze svých zahraničněpolitických priorit. Gentiloni odkazoval zejména na nedávnou strategickou dohodu mezi ruským Rosneftem a italským Eni o zahájení vrtů u břehů Černého moře. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…