Vládli jste, jako když se stříhá prase. Peklo na ČT kvůli nové vládě

25.06.2013 23:07

„Beru to jako misi, která bude trvat několik měsíců do předčasných voleb,“ zdůraznil v pořadu Události, komentáře na ČT24 prozatím jediný potvrzený ministr vlády Jiřího Rusnoka Martin Pecina. V dalších minutách se ve studiu strhla mezi hosty hádka o tom, zda bylo rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat premiéra Jiřího Rusnoka legitimní, či nikoliv.

Vládli jste, jako když se stříhá prase. Peklo na ČT kvůli nové vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Současnou vládní krizi podle Peciny vyřešil Zeman dobře. „Vláda musela odejít po největším skandálu od dob revoluce a zemi je potřeba spravovat do doby, než budou další volby. Tak to chápu nejen já, ale i premiér a i pan prezident,“ uvedl Pecina. Domnívá se, že tři až čtyři měsíce bude řídit rezort do předčasných voleb, a poté se navrátí do vítkovických železáren ke své práci.

„Nikdo z nás na tom nezbohatne. Nikdo, kdo do té vlády půjde, to nebude vnímat jako odměnu,“ zdůraznil. To, že nabídku ministerského křesla přijal, považuje jako ukázku loajality k bývalému ministrovi a současnému premiérovi. Jaký je současný stav rezortu prý zatím ale neví, seznámí se s ním až po nastoupení do funkce.

„Připadám si jako člen Poslanecké sněmovny, který se dívá na to, že prezident udělal něco, co si nepřála žádná z politických stran,“ shrnul své pocity místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zemanův počin hodnotí jako krok k zápasu o parlamentní systém a snahám nahradit jej systémem prezidentským.

„Že se nestydíte,“ opáčil mu první místopředseda ČSSD Michal Hašek a dodal, že nevěří vlastním uším. Podle něj bylo naprosto jasné, že hlavním hráčem se při výběru nového premiéra musí stát právě prezident. „Vy jste se dali na ochranu parlamentního systému? Když jste po nocích spřádali plány proti opozici a nasazovali jí roubík?“ zaútočil na Kalouska.

Kalouskova slova podpořil Jiří Pospíšil, místopředseda ODS, který zdůraznil, že žijeme v parlamentní demokracii. Podle něj by měly nastat předčasné volby pouze ve chvíli, kdy v Poslanecké sněmovně nelze kvůli rozbitosti politického spektra nalézt většinu k podpoře stávající vlády. „Zemanův krok je zcela bezprecedentní,“ prohlásil rozhodně. „Není to vláda úředníků ani odborníků. Je to vláda jeho kamarádů,“ dodal.

Jeho názor označil předseda KSČM Vojtěch Filip jako trapný. „Vládní krize má svůj původ v tom, jak jste vládli. Poslanecký slib vám byl k ničemu, nestarali jste se vůbec o nic. Legitimitu jste ztratili už ve chvíli, kdy se rozpadly Věci veřejné,“ vmetl mu do obličeje.

Současný politický vývoj vítají i Věci veřejné. „Jsem pobavený nad zoufalostí a zuřivostí Kalouska. Je dobře, že úřednická vláda vyžene Kubiceho a Kalouska ze svých křesel a nacucaný kmotrovský systém se konečně rozpadne,“ sdělil jejich předseda Vít Bárta.

Kalousek odvětil, že na podobné výroky nemá ani cenu jakkoliv reagovat. Poznamenal jen, že nikdo nezpochybňuje odbornost Jiřího Rusnoka, ale to, že se v této situaci odborně nezachoval. Podle místopředsedy TOP 09 si je totiž moc dobře vědom, že nemůže nikdy ve sněmovně získat podporu své vlády, ani schválení svého rozpočtu.  Bere tak prý na sebe zodpovědnost, které nemůže dostát.

„Je to, jako byste stříhali prase. Hodně kvičení a vlna žádná,“ obrátil se jeho směrem opět Filip. „To přesně je i váš případ. Samé dluhy, aféry a ostuda, přesto chcete vládnout dál. Kolik vás vůbec stálo oněch sto jedna podpisů? Řekněte to nahlas,“ vyzýval Kalouska, který se zaštiťoval podporou sněmovní většiny.

Kalousek mu však s klidem opáčil: „Je naprosto legitimní chtít předčasné volby, pokud zvedne ruku 120 poslanců. Je také naprosto legitimní vládnout dále, pokud zvedne ruku 101 poslanců. Je však zcela nelegitimní vnucovat Poslanecké sněmovně vládu, kterou 188 poslanců odmítá.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…