Vládne nám ředitel národního podniku. Digitální socík si chce zase došlápnout na kapitalisty, řekl Václav Klaus ml.

15.12.2020 11:08

Předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus ml. se ve svém pravidelném pondělním komentáři ostře vyhranil, když prohlásil, že lidí, kteří hájí kapitalismus a soukromý majetek ve veřejném prostoru příliš mnoho nepůsobí. Přes historický exkurs do doby socialistického Československa zúčtoval s některými dnešními politickými mladíky, kteří prosazují „digitální socík“ a chtějí si došlápnout na malé i velké kapitalisty, o kterých si myslí, že jsou to všichni korupčníci.

Vládne nám ředitel národního podniku. Digitální socík si chce zase došlápnout na kapitalisty, řekl Václav Klaus ml.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Podle poslance Václava Klause ml. zhruba polovina lidí už zná socialismus jen z doslechu a pamětníků bude rychle ubývat. „Tehdy byla jakákoli soukromá aktivita trestná a neexistovala. Vidíme ji jen v bolševickém televizním seriálu 30 případů majora Zemana, kde jsou nějací poslední trhovci, bylinkáři a podobná ještě nezlikvidovaná kapitalistická sebranka. Kšeftují a jsou oškliví. Nejodpornější babizna snad v seriálu namísto bylinek kšeftuje s nedostupnými léky na černo. Major Zeman a spol. se s nimi nepářou, pochopitelně,“ napsal Václav Klaus ml. ve svém komentáři pro Echo.cz.

Podle jeho vlastních vzpomínek panoval v Československu gulášový socialismus. „Čili maso i salám v obchodě byly, tedy pokud šel člověk včas. Vím, že jako kluk jsem musel chodit kupovat mléko do sámošky (byly dva druhy mléka – fialové a modré v takových igelitech – oboje dodával monopolní národní podnik Laktos), protože když rodiče chodili z práce vpodvečer, tak už mlíko nebylo u nás na sídlišti,“ vzpomíná Klaus ml., podle kterého je nadevše jasné, že stát nedokáže zajistit efektivní fungování hospodářství. „To roztáčí aktivita svobodných činorodých lidí. Kteří jasně, chtějí zbohatnout, ale není to jejich primární motivace. Jsou prostě činorodí a pracovití a to přináší bohatství potom,“ smekl uznání Klaus ml. 
 

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
 
Předseda hnutí Trikolóra se pustil do historického exkurzu právě proto, že s děsem dnes pozoruje, jak drobní kapitalisté začínají mizet. „Stát teď tiskne různé kompenzace a náhrady a žebračenky pro skoro třetinu populace (máme 28 typů sociálních dávek) a dominuje celému veřejnému prostoru. Všechno zavírá, teda všechno ne – těm drobným ano,“ zastal se živnostníků poslanec Klaus, ml. „Těm lidem se teď fakt nevede dobře a je to na nich vidět. Ten film, který běžel tak krásně před třiceti lety – běží teď naopak,“ dodal. 
 
„A vládne nám ředitel národního podniku „Agrokomplex“ – to není ta strana lidového kapitalismu. Jeho kritici a vyzyvatelé klasický kapitalismus nesnášejí tak nějak neomarxisticky instinktivně, chtějí digitální socík a došlápnout si na kapitalisty malé i velké, myslí si, že jsou to všechno korupčníci,“ udeřil Klaus ml. směrem k těm, kteří aktuálně vedou ve volebních preferencích. „Ale za socialismu nic jiného než korupce a známosti nefungovalo, za kapitalismu je, díky bohu, z velké většiny nahradily peníze – máš na kolo či lyže ušetřeno? – zde jsou stovky druhů rozličných cen – vyber si,“ připomněl některým „mladíkům“ historické souvislosti. 
 
V závěru svého komentáře pak Václav Klaus ml. jasně zarámoval Trikolóru jako ty, kteří hájí lidový kapitalismus. „Nás, kteří hájí kapitalismus a váš majetek, zas tolik ve veřejném prostoru není. A doba je zlá. Ale za dva týdny přijde naděje a zlo nemůže dlouhodobě zvítězit na světě. Ale někdy to dost trvá a cesta není přímá,“ uzavřel Václav Klaus ml. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…