Vládu Sobotky a Bělobrádka možná podržím, přiběhl oznámit Kalousek, aby naštval Zemana

11.06.2016 11:16

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek má za to, že reorganizace policie je výlučně v rukou policejního prezidenta. Pakliže se předseda hnutí ANO snaží zasahovat do kompetencí náležejících v tuto chvíli pouze Tomáši Tuhému, tak mu prý nejde o nic jiného než o rozbití současné vlády. Kalousek proto nabídl premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) pomocnou ruku. Byl by totiž nerad, kdyby na scénu vstoupil jiný prezident – Miloš Zeman.

Vládu Sobotky a Bělobrádka možná podržím, přiběhl oznámit Kalousek, aby naštval Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek promlouvá k Andreji Babišovi

„Určitě jsme ti poslední, kdo by chtěli nabídnout panu prezidentovi, aby se hluboce zamyslel, koho má jmenovat premiérem,“ řekl Kalousek Právu. Není tajemstvím, že prezident Zeman nemá nijak zvlášť v lásce předsedu ČSSD a současného premiéra Bohuslava Sobotku, zatímco s Andrejem Babišem si v jeho Čapím hnízdě notoval. Zeman už dal ostatně najevo, že by v případě pádu Sobotkovy vlády mohl pověřit dalším pokusem o sestavení kabinetu Babiše.

Než dát tuto šanci Miloši Zemanovi, Kalousek by byl ochoten podpořit menšinovou vládu ČSSD a KDU-ČSL. Otázkou je, co by udělali ODS a komunisté. Předseda občanských demokratů Petr Fiala by prý rozpadu současné vlády rozhodně nelitoval, ale prozatím k němu nedošlo, takže je zbytečné spekulovat, co bude dál.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš byl sice o něco vstřícnější, ale i on nabádal k opatrnosti. „Jednání o obměně vládní koalice by muselo proběhnout na základě toho, co ta vláda vůbec chce. S jakým programovým prohlášením by přišla,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…