Vlády pokračují i přes generální stávky, míní adept na prezidenta Sobotka

26.04.2012 12:33

Zítra bude definitivně jasno, zda kabinet premiéra Petra Nečase přežije i v okleštěné podobě. Co vlastně drží vládu u moci? Vůle dotáhnout reformy, nebo strach z toho, že by neměli na zaplacení hypoték a dalších dluhů, které si v roli poslanců nadělali? Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) druhou zmíněnou variantu důrazně odmítá. Vláda se podle jeho názoru rozhodla dotáhnout do konce potřebné změny i s vědomím, že možná bude stále méně populární.

Vlády pokračují i přes generální stávky, míní adept na prezidenta Sobotka
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) je jedním z mužů, kteří už delší čas otevřeně přiznávají, že by se rádi stali hlavou státu. Jak se příští možný první muž ve státě dívá na další působení kabinetu premiéra Petra Nečase? Odolá tato vláda tlaku ulice a vydrží až do konce řádného volebního období? Nejen na tyto otázky odpovídal senátor a lékař ze severočeské metropole Liberce serveru idnes.cz.

Předčasné volby nás v krizi nezachrání

„Diskutovali jsme o tom, jestli by nestálo za to jít rovnou k předčasným volbám, ale ekonomická situace, která je v Evropě, vyžaduje reformy. Jestli si to lidé neuvědomují, tak se možná se zlou za čas potáží. Jestli sto tisíc lidí požaduje odstoupení vlády, tak já jejich názor nezlehčuji, ale kdyby politici dali jen na tyto demonstrace, tak není vláda v Řecku, ve Španělsku, není vláda vlastně nikde. Dokonce probíhají i generální stávky a vlády pokračují,“ zdůrazňuje senátor.

Dodává k tomu, že vůli k pokračování vlády projevila především TOP 09, když oznámila, že pro ní není nezbytné, aby Karolína Peake se svými stoupenci utvořila poslanecký klub, jak původně požadoval premiér Nečas. Jestliže se koaliční partner vyjádřil v tomto smyslu, premiér ze svého původního stanoviska ustoupil, fakticky šlo prý tedy o ústupek TOP 09.  

Právě strana Karla Schwarzenberga (TOP 09) nejčastěji zmiňuje potřebu dotáhnout do konce vyrovnání státu a církví. Není to tedy tak, že se po uzavření této otázky vláda rozpadne? Podle Sobotky jde jen o novinářskou spekulaci a vláda usiluje o mnohem víc, než jen o vyrovnání s církvemi. O vrácení majetku přitom stojí i politici ODS, protože se musí napravit křivdy minulosti. V žádném případě to není tak, jak někdy média naznačují, že jde vládním poslancům především o jejich platy, aby měli z čeho splácet půjčky.

Prezident musí mít názor

A jak se Přemysl Sobotka připravuje na vnitrostranické klání s europoslancem Evženem Tošenovským, který také vyjádřil záměr kandidovat na prezidenta? Předně, Sobotka nechce říci, proč by byl lepším prezidentem než např. Tošenovský, protože se znají dlouhá léta a udržují přátelské vztahy. Dokud nebude oficiálním kandidátem ODS, nechce se vyjadřovat ani k dalším uchazečům o post prezidenta. Stále se však domnívá, že by se prvním mužem ve státě měl stát člověk s jasnými politickými názory, které se nebojí projevit.

„Znovu opakuji, že Česká republika by měla mít v čele někoho, kdo má v politice určité zkušenosti, kdo to prostředí zná. Myslím si, že v daném okamžiku je potřeba říci, že to musí být také někdo, kdo má politický názor. Ne jenom kdo bude říkat, že bude svorník, o to se samozřejmě každý prezident musí snažit. Ale také musí mít nějaký názor,“ uzavřel Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…