Vnitro prý plánuje zřízení obdoby Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti

22.08.2014 13:30

Ministerstvo vnitra plánuje zavedení policejních asistentů. To by byli dobrovolníci z řad občanů, jejichž hlavním úkolem by bylo ve městech a obcích pomáhat dohlížet na bezpečnost. Informují o tom páteční Lidové noviny, které upozorňují, že policejní asistenti by byli obdobou někdejší Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti.

Vnitro prý plánuje zřízení obdoby Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prostor ohraničený policejní páskou

„Na pracovní úrovni zvažujeme širší zapojení veřejnosti při řešení otázek veřejného pořádku na lokální úrovni, a to na zcela dobrovolné bázi,“ řekla listu Hana Malá z tiskového odboru Ministerstva vnitra.

Odměna? Možná jen stravenky

Policejní asistenti by například přednášeli na školách nebo v domovech důchodců o prevenci kriminality. Nebo by na přechodech pro chodce umístěných před školami hlídali bezpečnost provozu. Problémem možná bude, že asistenti by pracovali zadarmo, nebo jen za stravenky.

Podle vnitra by asistenty měli být policejní veteráni. Ti to ale odmítají

Před dvěma měsíci dal rezort vnitra návrh k připomínkování policejním veteránům, kteří by podle ministerstva mohli být policejními asistenty. Veteráni to ale odmítají. „Nevím, kdo to vymyslel. Ale vycházel ze zcestné představy, že by to snad dělali naši lidé zadarmo. Po třiceti letech služby jsou veteráni často rádi, že z policejního kolotoče vypadli. Aby někam chodili zadarmo, z toho nic nebude,“ řekl listu koordinátor policejních veteránů pro Čechy Karel Vondráček. Veteráni v návrhu podle listu také postrádají právní ochranu policejních asistentů.

Skepticky se na návrh dívá i Svaz měst a obcí ČR. Jeho předseda Dan Jiránek deníku řekl, že obce by spíše uvítaly posílení práce asistentů prevence kriminality, kteří jsou normálně placeni obcemi, úřady práce i Ministerstvem vnitra, a díky kterým se objektivně kriminalita snižuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…