Vokřál, Jermanová, Kleslová a Volný se stali místopředsedy ANO

28.02.2015 20:04

Místopředsedy ANO se na dnešním sněmu v prvním kole volby stali brněnský primátor Petr Vokřál, místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová a pražská šéfka hnutí Radmila Kleslová. Čtvrtý místopředsednický post obsadil až ve třetím kole volby poslanec Jan Volný. Delegátům to oznámil člen volební komise Matěj Fichtner.

Vokřál, Jermanová, Kleslová a Volný se stali místopředsedy ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Nejúspěšnějším kandidátem byl Vokřál, který v prvním kole získal 125 ze 188 odevzdaných hlasů. Deset hlasů bylo neplatných. Jermanová dostala 124 hlasů a pro Kleslovou se vyslovilo 109 delegátů.

Volný se s 92 hlasy přiblížil v prvním kole potřebné nadpoloviční většině, ve druhém kole dostal 89 ze 185 odevzdaných hlasů. Neplatných jich bylo 22. Poslankyni Radku Maxovou, která spolu s Volným postoupila do druhého a posléze třetího kola, volilo v úvodním hlasování 66 delegátů, ve druhém 71. Mezi oběma kandidáty tak rozhodlo až třetí kolo, v němž Volný získal 96 hlasů ze 188 odevzdaných, zatímco Maxová 85.

Ze zbývajících kandidátů získal v prvním kole poslanec Ivan Pilný 61 hlasů, zcela pak propadl jeho sněmovní kolega Martin Komárek, který dostal jen 37 hlasů.

Původně mělo nominace na řadové místopředsedy 13 lidí včetně šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, kterého sněm zvolil prvním místopředsedou hnutí. V průběhu dne se pak kandidatury vzdali ministři životního prostředí a obrany Richard Brabec a Martin Stropnický.

V čele ANO delegáti potvrdili zakladatele uskupení, miliardáře a ministra financí Andreje Babiše. Dostal sto procent platných hlasů. Nyní zvolí předsednictvo hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…