Volby by opět vyhrála ČSSD. Z hlasů jí možná ukrajuje Paroubek

16.12.2011 19:51

Podle průzkumu agentury SANEP by případné volby vyhrála ČSSD. Část jejich voličů by ale ubrala nová strana Jiřího Paroubka NS-LEV 21, pro kterou by momentálně hlasovalo 1,4 procenta respondentů. Do sněmovny by se dostali i lidovci.

Volby by opět vyhrála ČSSD. Z hlasů jí možná ukrajuje Paroubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

Pokud by se nyní konaly volby, jednoznačně by zvítězila ČSSD. Podle průzkumu agentury SANEP by se druhou nejsilnější stranou stala ODS, za ní by byli komunisté a pak TOP 09. Dále by se do sněmovny dostali i lidovci, vládní Věci veřejné ale nikoliv. Pořád jde ale jen o 49,1 procenta respondentů, zbytek je zatím nerozhodnutý.

Sociální demokraté by od občanů dostali  28,3 procenta hlasů. Oproti listopadu tak klesli o 1,3 procenta, a to zřejmě kvůli nástupu Paroubkovy NS-LEV 21.  Druhá ODS by získala 19,2 procenta hlasů, komunisté 14,5 procenta a TOP 09 13,4 procenta. Věci veřejné by nepřekročily pětiprocentní hranici, získaly by 4,3 procenta.

Celý průzkum ZDE

Kromě Paroubkovy strany může být další novou partají, která ještě pohne preferencemi, i projekt Andreje Babiše ANO 2011. To těží z nespokojenosti občanů se současnou politickou situací, s korupcí a dalšími problémy.

Názory pravicových voličů se zatím rozdělují. ODS na jedné straně posiluje a mohla by k sobě „přetáhnout“ i konzervativnější voliče. S TOP 09 se totiž rozchází v názoru na finanční pomoc eurozóně, když občanští demokraté jsou proti, což by mohli ocenit i euroskeptici, zatímco TOP 09 pomoc podporuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…