Volební propadák vládnoucí strany na Tchaj-wanu. Strach. Začne sbližování s Čínou?

29.11.2022 17:52

Expremiér Jiří Paroubek píše na svém blogu na serveru Aktuálně.cz o komunálních volbách na Tchaj-wanu. Jak Paroubek konstatuje, volby proběhly bez velkého zájmu velkých českých mainstreamových médií – a to pochopitelně s ohledem na jejich výsledek.

Volební propadák vládnoucí strany na Tchaj-wanu. Strach. Začne sbližování s Čínou?
Foto: Repro Gov.cn
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching, videokonference s prezidentem USA

Jak Paroubek konstatuje, na ostrově ztratila významné pozice v komunální politice na centrální úrovni vládnoucí Demokratická pokroková strana. „Vládní strana získala ve volbách z jednadvaceti pozic starostů velkých měst a šéfů krajů pouze pět. V šesti ‚speciálních municipalitách‘, tedy v největších tchajwanských městech získala vládní strana pouze dvě starostenství,“ shrnuje Paroubek výsledky voleb.

„Naopak v hlavním městě Tchaj-peji (nová Tchaj-pej a Tchaj-pej) a dále ve městech Tchao-jüanu a Tchaj-čungu zvítězila opoziční strana Kuomintang (KMT). KMT získala z jednadvaceti čelných pozic v komunální politice Tchaj-wanu třináct pozic. Jednu pozici získala Tchajwanská lidová strana a dvě pozice nezávislí kandidáti,“ dodává. 

Připomněl pak také skutečnost, že Demokratická pokroková strana je podporovaná zejména Spojenými státy a Japonskem. A právě tato strana je podle něj stranou, která zdůrazňuje odtažitost a politické oddalování ostrova od pevninské Číny, což je v rozporu s pozicí Čínské lidové republiky (ČLR), která dlouhodobě uskutečňuje politiku jedné Číny. 

„Naopak KMT jako strana vycházející z politického dědictví svého někdejšího vůdce Čankajška v době své vlády na ostrově v posledních zhruba dvou desetiletích uskutečňovala politiku sbližování s Čínou až do politického spojení obou entit. Pochopitelně za předpokladu zachování demokratického systému na Tchaj-wanu, a to podle zásady ‚jedna země, dva systémy‘,“ dodává Paroubek. Ostatně, píše o tom i francouzský server Le Monde.

„Volební porážka DPP je označována za nejhorší za dlouhá léta. Příští volební klání proběhne na Tchaj-wanu v roce 2024. A pokud bude zachován trend odlivu voličů od DPP ke Kuomintangu, s největší pravděpodobností si čeští pravicoví politici budou muset najít jinou výletní destinaci, kde by mohli uplatňovat svůj poněkud zpozdilý boj proti komunismu, neboť to bude znamenat zahájení procesu sbližování s Čínou. ČLR bere Tchaj-wan jako svou provincii, která je nedílnou součástí státu. Porážka DPP ve volbách byla tak vážná, že donutila předsedkyni této strany k odstoupení...,“ zakončil svou analýzu tchajwanského dění Paroubek. O tom pak rovněž píší zahraniční média, například server Abcnews.go.com nebo server Independent.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…