Volili mě huliči. Pavel Novotný řešil s Topolem své havloidství, ODS a mnohem více

11.04.2019 11:42

Pavel Novotný se s Mirkem Topolánkem v Topol show bavili především o tom, jaké to je, být starosta Řeporyjí. Bývalý král bulváru připomenul své začátky: „Stalo se to tak, že si mě před mnoha lety 300 huličů vyvolilo do zastupitelstva.“ A svou práci přirovnal k řediteli neziskovky. Prý pořád shání peníze. A co by chtěl dělat, až nebude starosta? Investigativní novinařinu.

Volili mě huliči. Pavel Novotný řešil s Topolem své havloidství, ODS a mnohem více
Foto: Repro Facebook
Popisek: Starosta Pavel Novotný v Topol Show

Topolánek hned na začátku ustanovil pravidlo, že co sprosťárna to žlutá karta. „Kolik žlutejch karet ti povolím, to ještě uvidím,“ řekl svému hostovi. A hned se zeptal, jak se to stalo, že se z protekčního spratka stal starosta Řeporyjí. Novotný vyvracel, že by se tak stalo přes noc, ve své domovské části prý kandidoval už pětkrát. „Stalo se to tak, že si mě před mnoha lety 300 huličů vyvolilo do zastupitelstva,“ popsal začátek své politické kariéry. Pak 8 let seděl v opozici a po kampani nakonec vyhrál poslední volby.

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

Topolánek se ptal, zda se někdy „nevrátí do žumpy“ bulváru, ze kterého odešel, poté co převzal rodinnou agenturu. Novotný poznamenal, že od té doby, co je starostou, tak má asi tak poloviční příjem a polovinu volného času, který míval. „Já bych chtěl bejt, Mirku, i normálním novinářem. Já jsem chtěl bejt vždycky investigativec. Tak jestli mě smete řeporyjskej politickej život...“ svěřil své přání.

V Řeporyjích by prý chtěl udržet jakousi samostatnost a autenticitu, protože jsou podle něj svírány developerskými projekty a podnikatelským barokem. „Já jsem vopravdu konzerva, až takovej tradicionalista,“ popsal se bývalý král bulváru. Povolání starosty městské části přirovnal k řediteli neziskovky, protože musí pořád shánět peníze. Dodal, že po interview zamíří na magistrát „šoupat nohama“ o peníze na rozšíření školy a školky.

Topolánek pak přesedlal na jeho další politické působení. Konstatoval, že bývalý král bulváru je pro předsedu ODS balvanem u nohy, což Novotný také uznal. Prohlásil, že byl vždycky provokatér, a za to, jaký má obraz, si může částečně sám: „Já jsem opravdu neplánoval, že se stanu politikem, že budu mít veřejnou funkci.“ A znovu zopakoval, že si myslí, že mimo Řeporyje je nevolitelný, a v této části ho čeká ještě hodně práce. Ale ambici prý má. Novotný také Topolánka pochválil, jak zvládnul své setkání s bulvárními novináři. Že on si možná myslí, že se nechoval vhodně, ale podle „profesionální hyeny“ to byla lepší dvojka.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Pak se začala řešit ideologie. Bývalý premiér poznamenal, že Novotný je podle svých vyjádření pravdoláskař a ptal se, jak to jde dohromady s konzervativní stranou jako ODS, která dle něj musí jít ještě víc doprava, protože jinde není místo. „Já jsem se bál týhle otázky, že mi ji položíš. Já jsem liberální konzervativec Já tam spolupracuju se Zelenými a s Piráty, v těch Řeporyjích, a oni mi říkaj...“ pravil Novotný, než ho Topolánek přerušil: „Já měl Zelený a lidovce v koalici, já tomu rozumím.“ Novotný dodal, že mu jeho koaliční partneři říkají, že si rozumí, protože on není typický odéesák a oni typičtí zelení. „Já nejenom, že se místy jako havloid, vítač, mimochodem eurooptimista, rozcházm s některejma věcma ukotvenýma v tý naší straně, já ti něco přiznám, ale nesmíš mě zabít jako bývalý předseda strany. Já jsem ještě k tomu všemu zjistil, během třeba posledního roku, dvou, že jsem trošku... levičák,“ prohlásil Novotný s hraným zhrozením. Bývalý premiér k tomu na konci dodal, že jeho vítačství mu nevadí, že ctí Ženevskou konvenci, takže ženy a děti by přijímal, ale muži mají jít bojovat nebo obnovovat zem.

Topolánek se ho pak zeptal, kde má ODS naději získat další voliče vzhledem k tomu, že podle posledních průzkumů by ji volilo 12% voličů a potenciál vidí tak na 20%. Novotný tvrdil, že Fiala stranu vyvedl z nejtemnějších vod, protože i on v roce 2014 uvažoval, že ze strany „zdrhne“. Ve Fialově slušnosti vidí prostor pro navrácení kreditu straně. Ale Topolánek na to dodával, že prostor je opravdu jenom vpravo, a když si ODS teď vyhodila Klause mladšího, tak si bude muset nějakého dalšího vymyslet. Starosta Řeporyjí dostal také možnost vyjádřit se k Brexitu. Z toho podle něj nic nebude, trh zvítězí, a nestane se nic zásadního ani pro Evropskou unii, ani pro Velkou Británii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…