Vondráček porazil Bendu. Sněmovní výbor vyřešil poslední spor ve volebním zákoně

31.03.2021 15:29

Ústavněprávní výbor vyřešil poslední sporný bod v návrhu předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) na změnu volebního zákona. Podle rozhodnutí výboru by se po volbách měly mandáty rozdělovat automaticky, bez zásahů stranických sekretariátů. V této podobě by mohl mít návrh podporu Sněmovny i Senátu a nic už by tak přijetí novely nemělo bránit.

Vondráček porazil Bendu. Sněmovní výbor vyřešil poslední spor ve volebním zákoně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Vondráčkův návrh počítá s tím, že se zachová čtrnáct volebních krajů a při druhém skrutiniu se hlasy na mandáty rozdělí automatickým systémem. Proti Vondráčkovu návrhu stála verze poslance Marka Bendy (ODS), taktéž se zachováním volebních krajů, ale při druhém skrutiniu by hlavní slovo rozdělování mandátů dostaly politické strany. Právě to se nelíbilo většině senátorů, kteří by kvůli tomu takovou novelu nepodpořili.

Novela volebního zákona přitom musí být schválena Poslaneckou sněmovnou i Senátem a podle místopředsedy STAN Jana Farského je nutná co nejširší shoda v rámci obou komor Parlamentu. „Myslím, že je politika stižena velkou nedůvěrou. Kdyby ještě politici, případně strany převzaly část výběru mandátů na sebe, tak bychom na to doplatili – snížením volební účasti a ještě sníženou důvěrou v politiku a Poslaneckou sněmovnu,“ uvítal Farský rozhodnutí výboru, jak informuje Česká televize.

Návrh novely půjde do třetího čtení po Velikonocích a mimo jiné počítá i se zvýšenou vstupní klauzulí pro koalice. Ta byla dosud u dvoučlenných uskupení na 10 procentech a u tříčlenných na 15 procentech. Nově se počítá s 8procentní, respektive 11procentní hranicí.

Novelu řeší poslanci kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který v únoru označil současnou podobu volebního zákona jako protiústavní a porušující rovnost volebního práva. Soudci zrušili způsob přepočtu hlasů na mandáty, který zvýhodňoval silnější politické strany. Také zrušil původní procentuální hranice vstupu do Sněmovny pro koalice více stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …