Všechno jde do háje: Klesají akcie i euro

29.06.2015 11:45

Prudkým poklesem zahájily v pondělí obchodování akcie na evropských trzích. Hlavní burzovní indexy ve Frankfurtu, Paříži, Miláně a Madridu ztrácejí víc než čtyři procenta. O víc než dvě procenta ztrácejí také akciové burzy v Asii. Investoři tak reagují na eskalaci řecké dluhové krize a na reálnou možnost, že země vyhlásí bankrot a odejde z eurozóny. Informoval o tom server iDNES.cz.

Všechno jde do háje: Klesají akcie i euro
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Širší západoevropský index FTSEurofirst 300 začal poklesem o 2,4 procenta. Užší index eurozóny Euro Stoxx 50 ztrácel zhruba čtyři procenta, což by byla jeho nejhlubší denní ztráta od konce roku 2011. Propad táhly zejména akcie bank v zemích jižní Evropy.

Euro prudce oslabuje a jeho kurz během asijského obchodování sestoupil pod hranici 1,10 USD. Později se ale evropská měna stabilizovala a kolem 9:00 SELČ byla na zhruba 1,1090 USD se ztrátou 0,8 procenta.

Zpevňuje švýcarská a japonská měna, cena ropy klesá

Zpevňují naopak měny považované za bezpečné investice, jako je švýcarský frank a japonský jen. Index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 2,9 procenta a utrpěl nejvýraznější ztrátu od počátku ledna.

O víc než jedno procento klesaly světové ceny ropy. Zlato naopak díky svému statutu bezpečné investice posílilo o zhruba půl procenta.

Pražská burza v 10 hodin ztrácela přes tři procenta, PX od rána propadl o 30 bodů na 964,57 bodu, nejníž od února. Kvůli řecké krizi oslabují burzy i jinde v Evropě.

Řecké banky jsou ode dneška až do 6. července uzavřené. To může zkomplikovat dovolenou turistům. Turistika je jedním z hlavních zdrojů příjmů pro řeckou ekonomiku. Loni prostřednictvím pobytů v hotelech přímo přinesla 17 miliard eur, tedy devět procent hrubého domácího produktu. Dalších 45 miliard eur pak vynesly nepřímé příjmy v podobě útraty v obchodech, restauracích, turistických památkách a na dalších místech.

Řecká vláda vyjednává chaoticky a není jasné, co chce referendem dosáhnout, řekl serveru hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Většina investorů na finančních trzích až do pátku vesměs předpokládala, že obě strany se nakonec dohodnou, aby mohlo Řecko dál splácet dluhy a setrvat v měnové unii. Víkendový vývoj ale podstatně zvýšil riziko takzvaného „Grexitu“, tedy odchodu Řecka z eurozóny. Toto riziko tak nyní trhy musejí zahrnout do cen mnohem více, řekli analytici agentuře Reuters.

Celá zpráva je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…