Zoufalí Řekové hledají funkční bankomaty

29.06.2015 10:52

Čím dál tím zoufalejším hledáním funkčních bankomatů strávili víkend mnozí Řekové, aby si vybrali co nejvíc peněz v době nejistoty a strachu z budoucnosti. „Netuším, co se stane. Je to šílené,“ řekla francouzské agentuře AFP Atéňanka Vula.

Zoufalí Řekové hledají funkční bankomaty
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

V centru Atén v neděli nejméně deset bankomatů nemělo žádné peníze a Řekové, stejně jako zahraniční turisté, propátrávali ulice, aby našli automat, který jim ještě vydá hotovost.

„Vyzkoušela jsem spoustu bankomatů – pět, šest, osm, deset – nevím přesně kolik,“ dodala Vula poté, co se jí nepodařilo vyždímat peníze z dalšího bankomatu. „Jsem nervózní, smutná a naštvaná na vládu. Nenávidím je! Zatáhli Řecko do hodně nebezpečného dobrodružství.“

U jednoho z aténských bankomatů se vytvořila fronta víc než stovky lidí, která se klikatila po ulici. „Máme strach, co bude, když banky neotevřou. Potřebujeme peníze na nájem a denní výdaje,“ uvedla jedna z žen čekajících ve frontě. „Z téhle situace máme velké obavy. Musíme se o sebe postarat. Už poslední měsíce byly hodně divné, ale nic podobného, jako se děje teď, se ještě nestalo,“ dodala.

Bankovky má jen 40 % bankomatů

Podle řeckého anonymního bankovního zdroje má v současnosti jen 40 procent bankomatů v zemi ještě bankovky – čistě proto, že v nich banky nestačí dostatečně rychle doplňovat peníze.

Zatímco se jedni snažili vybrat peníze, další Řekové vyrazili na pláže, do kaváren a kostelů, jak je v neděli zvykem. Ale nálada byla hodně pochmurná.

„Všichni jsou hodně smutní, naštvaní a v depresi,“ řekla dvaačtyřicetiletá Anna Apostolopulosová usrkávající kávu na zahrádce před luxusní kavárnou Balux v letovisku Glyfada vzdáleném asi půl hodiny od Atén. „Vládu tvoří příšerní vyjednávači. A premiér je nesmírně nezodpovědný,“ dodala.

Přesto si Řekové ani nastalou krizí nenechali úplně zkazit víkend a všechna lehátka na pláži byla v neděli obsazená. „V sobotu jsem na pláž vůbec nechtěla jít,“ řekla Apostolopulosová. „Celý den jsem se dívala na televizi a byla jsem naprosto na dně. Ale slíbila jsem synovi, že v neděli půjdeme, a tak jsme šli.“

V supermarketu jsem nemohla zaplatit kartou

Laboratorní chemička Joanna Avajanosová je znepokojená řečmi o tom, že by se země mohla vrátit ke své původní měně – drachmě. Také ona se pokusila vybrat si peníze z bankomatu, ale na obrazovce se objevila zpráva, že to není možné. „V supermarketu jsem nemohla zaplatit kartou. To ve mně vyvolalo podezření, vůbec netuším, co se to děje,“ dodala.

Mnozí Řekové jsou rozhořčení také proto, že už během šesti posledních let se museli vypořádat s ekonomickým propadem a bolestnými úspornými opatřeními, které požadovali věřitelé.

Bývalá zdravotní sestra, která je nyní v důchodu, si stěžuje, že se vládní šetření čím dál tím víc zakusuje do jejího důchodu. „Už jsme zažili spoustu těžkých časů,“ uvedla šestasedmdesátiletá žena, která se představila jen příjmením Fotinisová.

„Peněz, co mi vláda dává, je každý měsíc míň. Řekové chtějí mít dobrý život, chtějí pracovat... Máme tu příliš mnoho mužů a žen bez práce. A to není správné,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…