Všehoschopný Kalouskův žák, varuje ODS před TOPákem, který má šéfovat Praze

27.05.2013 8:55

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jiří Vávra je podle informací Hospodářských novin horkým favoritem na nového primátora Prahy. Dosud zůstával trochu v pozadí, ale brzy možná převezme zodpovědnost za chod hlavního města.

Všehoschopný Kalouskův žák, varuje ODS před TOPákem, který má šéfovat Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vávra

Vávra jako šéf klubu vedl za svou stranu jednání o smíru, když TOP 09 v březnu vyhlásila, že je koalice s ODS v krizi. Tehdy se poprvé trochu zviditelnil. Už loni v prosinci přitom ale týdeník Ekonom předvídal, že Vávra bude v pražské politice stoupat. Například i proto, že je spojencem ministra financí Miroslava Kalouska.

Jiří Vávra má za sebou kariéru úspěšného manažera v médiích, pracoval jako ředitel vydavatelství Sanoma. Až do téhle chvíle se jako politik příliš neprojevoval. "Začíná z bodu nula. A bude muset přesvědčit, že na to má," říká starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Snaživý Kalouskův žák

Vávrovy ambice potvrzuje i jeho bývalá koaliční partnerka, odvolaná radní za ODS Alexandra Udženija. "Všehoschopný. Ukazuje se, že je snaživým žákem pana Kalouska," ohodnotila jej pro HN.

Jeho kolegové z magistrátu ho popisují jako trochu uzavřeného, pečlivého a velmi opatrného člověka. A také jako člověka, který velmi stojí o uznání a politickou kariéru.

O Vávrovi toho podle deníku nezjistíme mnoho ani z veřejných zdrojů. Na svém blogu o sobě pouze píše, že je konzervativec. Ve veřejných vystoupeních působí klidně a racionálně. "Pokud si mám vybrat, tak asi udělám to nejlepší pro Prahu, než abych si přičítal body jako zachránce pravice v metropoli. Jakkoli to zní strašně," řekl pro MF Dnes.

Zda bude Vávra skutečně primátorem, se teprve ukáže. Jisté ovšem je, že si tento post bude TOP 09 chtít rozhodně uchvátit pro sebe. O jiných možnostech vyjednávat nehodlá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…