Všichni se řítíme do katastrofy. Naše hospodářství je bublina. Jen samé dluhy, říká nikoliv nějaký komunista, nýbrž...

23.06.2015 9:51

Podle internetového serveru Politico.eu čelí britský premiér David Cameron ostře výměně názorů uvnitř vlastní strany týkající se referenda o EU. Skupina sto deseti poslanců jeho strany vedená Stevem Bakerem se obává, že současné legislativní podmínky až příliš nahrávají příznivcům setrvání Velké Británie v Evropské unii.

Všichni se řítíme do katastrofy. Naše hospodářství je bublina. Jen samé dluhy, říká nikoliv nějaký komunista, nýbrž...
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Samotný Baker není dle svých slov žádný rebel a současná situace mu není nikterak příjemná. Nicméně před týdnem právě Baker, který se narodil v Cornwallu v dělnické rodině, vedl vzpouru. Baker a jeho příznivci požadují zákaz vedení kampaně vládních agentur ve prospěch setrvání Velké Británie v EU. „Není možné pořádat referendum v situaci, když veškeré instituce získávají peníze z evropských fondů a agitují ve prospěch setrvání naší země v Evropské unii. Jsme přesvědčeni, že svobodné a spravedlivé volby nejsou za stávajících podmínek možné. Řada z nás prostě měla pocit, že to musíme říci nahlas,“ vysvětluje Baker.

Pozměňovací návrh, který prosazovali rebelující poslanci konzervativci sice nakonec neprošel, ale i tak vyslali podle serveru Politico Cameronovi jasný vzkaz. „Kdyby labouristé neopustili ve chvíli hlasování sál, mohli jsme náš návrh prosadit a já bych byl velmi šťastný,“ konstatuje Baker. Mnozí konzervativci se však nyní obávají, že tento náznak nevole může být jen začátek. Baker ovšem tvrdí, že tím rozhodně nechtěl zasít mezi členy strany semínko sváru. „Jen jsme se prostě neshodli v jednom bodě. To je celé,“ odmítá Baker podobné obavy.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Požaduji, aby bylo britské právo v naší zemi nadřazeno tomu evropskému. Chci, abychom mohli svobodně obchodovat s celým světem a nemuseli se podřizovat diktátu z Bruselu. Nevěřím v celní unii, ale ve volný obchod. Také se domnívám, že britská veřejnost si přeje, abychom migrační politiku určovali tady v Londýně. Musíme mít přece kontrolu nad vlastními hranicemi,“ má jasno Baker. Podle jeho názoru je Evropská unie nereformovatelná. „Brusel sice snahu Camerona po drobných reformách toleruje, ale nakonec se nic takového stejně nestane. Proto jsem já osobně pro vystoupení z EU,“ říká Baker.

Baker v minulosti pracoval pro Lehman Brothers a další banky a tvrdí, že světová ekonomická krize není zdaleka zažehnána. „Ekonomiky všech západních zemí se pohybují po řecké linii směrem ke katastrofě. Závislost na dlouhodobých půjčkách pro zachování sociální stability vede k ekonomické bublině. To je také důvod, proč chceme vystoupit z EU. Nevěříme, že je Brusel schopen se těmto problémům postavit čelem,“ je přesvědčen Baker, který přiznává, že jeho politický i ekonomický světonázor ovlivnili především Karl Popper, Friedrich Hayek a Ludwig von Mises.

Baker a další konzervativci jsou velmi znepokojeni dalším zadlužováním západních ekonomik, stejně jako údajným deficitem demokracie v institucích Evropské unie. „V roce 2005 Francouzi a Irové v referendech odmítli novou ústavní smlouvu EU. Přesto nakonec Lisabonská smlouva po podivných opakováních referend prošla. To nebylo pouhé ignorování, ale naprosté odmítnutí demokracie,“ kritizuje Baker, který se neobává, že by mohl být za vyvolání rebelie potrestán. „Jestli si někdo myslí, že bych měl být potrestán proto, že dělám to, co považuji za správné, klidně trest přijmu. Ale i nadále budu dělat věci, o kterých jsem bytostně přesvědčen,“ říká rozhodně Baker. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…