Vůbec nejde o daně. Jde o vnitrostranický boj v ODS, zdůrazňuje Kalousek

04.09.2012 16:23

Premiér Petr Nečas (ODS) je vůči rebelujícím poslancům ve vlastní straně neúprosný. Stejně tvrdě se proti nim vymezuje i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Buď projdou nezbytné daňové změny, nebo nastoupí levicová vláda, tvrdí shodně.

Vůbec nejde o daně. Jde o vnitrostranický boj v ODS, zdůrazňuje Kalousek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

V otázce zvyšování daní vláda premiéra Petra Nečase (ODS) ztratila sto jedničkovou většinu, se kterou by tyto změny mohla prosadit. Premiér hrozí, že nechá padnout vládu, pokud nebude přijat další ekonomický balíček. Odstartovala tak další vládní krize, od roku 2010 již několikátá. Kabinet zatím všechny ustál. Jak tomu bude teď? Podle ministra Kalouska to bude záviset na rebelujících občanských demokratech.

"V konsolidačním balíčku není jen DPH. Je tam celá řada dalších opatření, která počítá s 25 miliardami korun navíc. Nejsme sice v situaci krizové, ale jsme v normální situaci, kdy ekonomicky neporoste celá EU nebo poroste velmi málo. Ale my i v tu chvíli musíme snižovat naše dluhy," zdůraznil ministr financí.

"Tady vůbec nejde o daně ani o program. Tady jde o vnitrostranický boj, "tvrdí šéf státní kasy. Poprvé to prý zažil ve chvíli, kdy se ČSSD chtěla zbavit tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly, podruhé v době pádu vlády Mirka Topolánka (ODS) a do třetice tutéž situaci zažívá dnes.

Vláda má i jiné možnosti

A co když se část ODS v čele s Petrem Tluchořem postaví proti tomuto záměru? Pak podle Kalouska jednoznačně dává najevo, že upřednostňuje ekonomický program ČSSD, kde se hovoří o zavedení progresivních daní, zvýšení korporátních daní, a dalších věcech, které jsou však pro TOP 09 nepřijatelné.

Někdejší poslanec ODS Martin Doktor to ale vidí poněkud jinak. Pro další zvýšení DPH není ochoten zvednout ruku až do okamžiku, dokud vláda nezamezí únikům ze státního rozpočtu např. všemožnými korupčními cestami. Teprve až se podaří těmto únikům zamezit a vládě se podaří také zefektivnit státní zprávu a provést všechny další nezbytné kroky pro konsolidaci rozpočtu, teprve potom bude Doktor ochoten hlasovat pro zvýšení DPH.

Nezařazení poslanci se chtějí především zviditelnit

Komentátorka Lidových novin Lenka Zlámalová (LN) však ve svém vystoupení pro Českou televizi dala najevo, že se přiklání spíše ke stanovisku Miroslava Kalouska. V ODS se podle ní odehrává další mocenský boj. K dnes nezařazeným poslancům typu Michala Doktora poznamenává, že jim jde především o zviditelnění sebe sama než o nějaké ideologické boje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

12:54 „To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že ant…