Vy hadi, nadává Martin Komárek politické konkurenci. A dovolává se Roberta Fica

11.10.2016 6:41

Poslanec Martin Komárek zavzpomínal na doby, kdy psal komentáře pro MF Dnes. Znovu vzal do ruky pomyslnou redaktorskou tužku a napsal text k aktuální politické situaci. Prý teď sledujeme spiknutí malých hadů, kteří se snaží uštknout vítěze voleb, aby se ho zbavili. Podle poslance hnutí ANO, jenž před několika týdny hájil Andreje Babiše (ANO), přičemž se kvůli tomu dovolával i Boha, má však za to, že snahy těchto hadů jsou bláhové.

Vy hadi, nadává Martin Komárek politické konkurenci. A dovolává se Roberta Fica
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

„Bláhová spiknutí malých hadů,“ zahájil by podle všeho Komárek svůj text pro Babišovu MF Dnes, kdyby ještě byl komentátorem. Jelikož jím není, sepsal svůj text na sociální síti Facebook. „Kdybych byl ještě komentátorem, napsal bych o vyjednávání po krajských volbách tohle: O hnutí ANO si můžete myslet, co chcete. Můžete být otřeseni z toho, jak krájelo socialistům kraje. Přesto byste se ale měli otřást mocněji nad pokrytectvím poražených, kteří se snaží dát dohromady koalici neschopných proti vítězům,“ udeřil politik.

Důvody k obcházení vítěze po volbách bývají podle bývalého novináře dva. Buď se původní krajští politici snaží o zachování co největšího podílu na moci, a tím i nějakých prebend, nebo poražení chtějí zakrýt nějaké zločiny z minulosti. Jeden důvod je podle Komárka horší než druhý.

„Je veřejným tajemstvím, že na krajích létají miliony okny, že se z krajských peněz podporují politické kampaně. Ale nemluvme jen o tom nejhorším: spousta peněz se prostě jen prošustruje. Ale není vlastně neschopnost z hlediska občanů stejně škodlivá jako kriminální činy?“ ptal se dál Komárek.

Kdyby to jeden neznal, udělalo by se mu zle...

Tohle vám podle bývalého novináře nikdo neřekne přímo. Místo toho se používají zastírací manévry, u kterých vám budou poražení říkat, že je vedou zcela jiné pohnutky, vede je programová shoda nebo strach z nováčků, kteří nevědí co a jak a mohli by na kraji leccos zkazit a uškodit tím voličům. „Kdyby pozorovatel zdejší scény nebyl po pětadvaceti letech otrlý, udělalo by se mu zle,“ rozčiloval se Komárek.

To však podle něj nemění nic na tom, že strach malých hadů o měšce je odsouzen k zániku. Pokud o tom snad někdo pochybuje, nechť se podívá na Slovensko, radí bývalý novinář. I se před lety všichni spikli proti Robertu Ficovi a skutečně ho od moci odstavili. Na chvíli. V dalších volbách Robert Fico sestavil jednobarevnou vládu, zatímco jeho někdejší oponenti se mnohdy ani nedostali do parlamentu. „Robert Fico vyrostl až k nebi… Jenže malí hadi vidí jen na dno své peněženky,“ uzavírá Komárek.

Martin Komárek doslova napsal:

Bláhová spiknutí malých hadů
Kdybych byl ještě komentátorem, napsal bych o vyjednávání po krajských volbách tohle: O hnutí Ano si můžete myslet, co chcete. Můžete být otřeseni z toho, jak krájelo socialistům kraje. Přes to byste se ale měli otřást mocněji nad pokrytectvím poražených, kteří se snaží dát dohromady koalici neschopných proti vítězům.
Jsou dva důvody, proč obejít vítěze, jeden horší než druhý. Ten první: zachovat aspoň zbytky prebend. Ten druhý: zakrýt minulé zločiny a hříchy.
Novináři píší totiž málo o tom, kolik míst a místeček, pašalíků a sinekur se nabaluje na křesla krajských radních. Nevýznamní podržtaškové dostávají peníze z výborů, ze správních rad, poradné… Ti by se měli ocitnout na suchu? Nestane se z nich zarytá armáda sobotkobijců či dokonce filipoborců?
Je veřejným tajemstvím, že na krajích létají milióny okny, že se z krajských peněz podporují politické kampaně. Ale nemluvme jen o tom nejhorším: spousta peněz se prostě jen prošustruje. Ale není vlastně neschopnost z hlediska občanů stejně škodlivá, jako kriminální činy?
Nejnižší pohnutky zakrývají malí hadi vznešenými slovy o programové shodě, o obavách z nováčků, o personálních vazbách…kdyby pozorovatel zdejší scény nebyl po pětadvaceti letech otrlý, udělalo by se mu zle.
Francouzskému diplomatovi Talleyrandovi se připisuje výrok: „Je to horší než zločin, je to pitomost“. Platí to i v případě spiknutí našich malých hadů. Jejich souručenství strachu a měšce je odsouzeno k zániku.
Politika nemá mnoho zákonů. Vždy ale platí, že ti, kdo se spřáhnou proti vítězi, tedy proti vůli většiny, se potáží se zlou. Kdyby se hradečtí, pardubičtí a další satrapové vydali na nedaleké Slovensko, mohli by vidět svou budoucnost: Poražení, kteří spolčili proti Robertu Ficovi, dnes neexistují a Robert Fico vyrostl až k nebi…
…jenže malí hadi vidí jen na dno své peněženky.
Martin Komárek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…