Výborný se nelíbí. Někteří senátoři jej odmítají znovu zvolit do ÚS

26.05.2013 19:54

Prezident Miloš Zeman znovu navrhl do funkce ústavního soudce Miloslava Výborného. Ten ale bude mít pravděpodobně co dělat, aby své křeslo obhájil. Hlavně senátoři sociální demokracie mají k jeho osobě výhrady. Jiří Dienstbier (ČSSD) Výbornému vytýká například jeho předchozí rozsudky o poplatcích ve zdravotnictví.

Výborný se nelíbí. Někteří senátoři jej odmítají znovu zvolit do ÚS
Foto: Filip Fojtík
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Ústavní soud v Brně

Část ČSSD kromě toho tvrdí, že Výborný na konci dubna zpochybnil zákon, který v roce 1955 vyvlastnil i katedrálu svatého Víta. "Byl v rozporu s předchozí judikaturou Ústavního soudu," cituje Dienstbiera zpravodajský server České televize.

Výhrady má ale třeba i nestranický senátor Tomio Okamura, který nesouhlasí ani s nominací současného předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pravice výtky nechápe

Politici z pravého spektra ale považují podobné výtky za nesmyslné. Podíl na tom, proč se sociálnědemokratickým senátorům Výborný příliš nezamlouvá, by mohl mít i fakt, že od roku 1993 do svého nástupu do funkce ústavního soudce v roce 2003 byl poslancem za KDU-ČSL.

"ČSSD by byla nejradši, kdyby Ústavní soud tvořili právníci. Nejlépe ti, kteří jsou členové ČSSD," podotkl senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Sám Výborný výhrady ke své osobě komentovat nechce. "Doktor Výborný nepovažuje za vhodné, aby se vyjadřoval k eventuálním výtkám anebo vysvětloval své ústavněprávní postoje dříve, než vstoupí na půdu Senátu," uvedl pro ČT šéf referátu vnějších vztahů Ústavního soudu Vlastimil Göttinger.

Senátní ústavně-právní výbor začne o Výborném a dalších třech nominovaných (Pavlu Rychetském, Kateřině Šimáčkové a Ludvíku Davidovi) jednat 19. června.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…