Výchova dětí. Ve vládě se chystá důležitá změna

05.06.2023 18:55 | On-line

MONITORING Ministerstvo spravedlnosti chce uzákonit nepřijatelnost trestání dětí. Za porušení tohoto zákazu ale rodičům nemají hrozit žádné sankce. Má takové ustanovení smysl? Může doplnění jednoho odstavce do občanského zákoníku skutečně změnit přístup rodičů k výchově dětí? A jak jde tato snaha dohromady s nedávným výrokem ministra práce a sociálních věcí, že je vděčný svým rodičům, že mu dali ve správnou chvíli facku, a že pohlavek může být cestou, jak dítěti vymezit mantinely? Hostem 20 minut Radiožurnálu byl náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

Výchova dětí. Ve vládě se chystá důležitá změna
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Dvořák úvodem pořadu hovořil o tom, co všechno může být zakázáno či označeno za nepřijatelné. „Návrh změny, který byl představen na den dětí, spočívá v tom, že by v občanském zákoníku mělo být deklarováno kromě jiných práv dětí a povinností rodičů i to, že děti mají právo na to, aby byly svými rodiči vychovávány v prostředí, které je prosto tělesných trestů i duševních útrap. Naše úvaha se vydává oběma směry,“ poznamenal Dvořák.

„Debata by neměla být úplně o tom, že bychom filozoficky bádali nad tím, jaký trest je přiměřený a jaký je nepřiměřený. Vysvětlím vám, proč to říkám. Ta přiměřenost toho trestu je vždycky velice subjektivní, a to jak z hlediska nějaké vnějšího pozorovatele, tak toho samotného i trestajícího rodiče. Známe řadu případů, kdy rodiče, kteří skutečně bijí děti řemenem – ano, to se v současné době stále děje – mají za to, že ten trest, který tedy oni v rámci své výchovy na tom dítěti uplatňují, je přiměřený a že to tak je v pořádku. Proto si myslím, že ta debata právě by neměla být vedena o tom, jaký trest je přiměřený a jaký je nepřiměřený, protože tuto hranici vlastně není možno určit,“ dodal Dvořák.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí
„Myslím si, že je také důležité říct, že rodiče vždycky nejlíp vědí, jak vychovávat svoje děti – a není úkolem státu jim do toho příliš zasahovat. Na druhou stranu je potřeba jasně a nahlas říct, že hodnotou společnosti je to, že děti mají právo na to, aby byly vychovávány tak, aby je to nepoškodilo v celém jejich dalším životě. Protože to je bohužel to, co je následkem trestů, řekněme, příliš drakonických nebo nepromyšlených trestů ze strany rodičů,“ podotkl. Podle jeho slov mají děti právo vyrůstat v prostředí bez násilí.

„Není žádným záměrem kriminalizovat rodiče, trestat je. Účelem této změny je dát jasně najevo, jaký standard naše společnost považuje za správný v tom, zda mají nebo nemají být trestány děti. Možná bych v této souvislosti i rád zdůraznil, že Česká republika je jednou z posledních zemí Evropy, která tento hodnotový postoj nemá vyjádřen v žádném ze svých předpisů. Ty země, které už tuto úpravu přijaly, v minulosti jsou to země od Islandu po Řecko a od Finska po Portugalsko – a to včetně našich sousedů ve středu Evropy, ať už je to Polsko, Německo, Rakousko nebo například Maďarsko,“ dodal.

Řeč přišla i na výrok lidoveckého předsedy a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, že je vděčný rodičům, že mu dali ve správný moment facku, a že je z prostředí, kde rodiče uměli vymezit mantinely. A že i on se ve výjimečné situaci dostal do momentu, kdy napomínal podruhé, potřetí, nemělo to žádný účinek, tak prostě přistoupil k lepnutí na zámek. „Já jsem zase vděčný svým rodičům, že se mnou o mnoha věcech hovořili a že mě vychovávali v prostředí bez násilí. Myslím si, že to je věc, která i souvisí s nějakými trendy a vývojem naší společnosti, kde něco, co bylo přiměřené a bylo normou před dvaceti, čtyřiceti lety, už dnes je společností vnímáno jinak,“ okomentoval Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Díky lidem jako je Dvořák, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 05.06.2023 19:19:50
neexistuje u 'mladých' respekt k ničemu a nikomu. Šiřitelé tak zvaného 'dobra' většinou šíří zlo.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…