Odchod ze života nesmí podléhat tabuizaci. Lékař popisuje, jak nejlépe pomáhat umírajícímu i blízkým

05.06.2023 14:57 | Rozhovor

Umírání není v současné společnosti věnována žádná velká pozornost, dokonce jde často o téma vytěsňované z myslí dnešních generací. Přitom jde o běžnou součást lidského života a každý člověk by měl svět opouštět důstojně. S tím souvisí téma paliativní péče, kterému se již několik let věnuje specializovaný tým pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady pod vedením doktora Adama Housky. Ten v rozhovoru podrobněji popisuje, co všechno mohou svým pacientům i jejich blízkým nabídnout.

Odchod ze života nesmí podléhat tabuizaci. Lékař popisuje, jak nejlépe pomáhat umírajícímu i blízkým
Foto: fnkv.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Pane doktore, vinohradská nemocnice chystá otevření paliativní ambulance. Tedy místa pro ty, kdo umírají. Co vše chcete nabídnout lidem, kteří jsou nevyléčitelně nemocní?

Dovolím si upřesnit dvě věci: Podpůrný a paliativní tým působí ve FNKV od roku 2016, a od roku 2019 poskytuje kromě konziliární paliativní služby určené hospitalizovaným pacientům, i službu ambulantní, tedy ambulanci paliativní medicíny.  Náš multidisciplinární paliativní tým je složen z lékařů paliatrů, paliativních sester, zdravotně-sociální pracovnice, psycholožek a dalších profesí, které v rámci týmu poskytují specializovanou paliativní péči. Ta je určena všem lidem s nevyléčitelnou či život ohrožující nemocí a jejich blízkým v kterékoliv fázi této nemoci. Přesto, že si lidé často spojují paliativní péči s péčí v závěru života, nevyléčitelně nemocní pacienti z paliativní péče profitují už daleko dříve a právě časná indikace paliativní péče může významně změnit jejich kvalitu života, ale i míru s jakou se zapojí do důležitých rozhodování o zdravotní péči. Je to právě podpora v porozumění tomu, v jaké fázi nemoci se pacienti nacházejí a jaký je pravděpodobný další vývoj, důraz na kvalitu života a úlevu od symptomů nevyléčitelné nemoci i otevřenost k psychosociálním či spirituálním potřebám, co může paliativní péče v nemocnici nemocným a jejich rodinám nabídnout.

Zaujalo mne, že se chcete věnovat i příbuzným umírajících. Jak by měla taková podpora v praxi probíhat?

Jak jsem zmínil výše, nejedná se jen nemocné v závěru života, ale i v průběhu nevyléčitelné nemoci potřebují blízcí nemocného podporu. Kromě psychologické podpory při vyrovnávání se situací nevyléčitelně nemocného v rodině, příbuzní často potřebují informace o tom, jak se bude stav jejich blízkého dále vyvíjet a jakou péči bude v budoucnu potřebovat. Praktické rady a orientace v tom, jaké služby mohou v budoucnu využít může vést k významnému snížení obav z budoucí péče. Ve chvíli, kdy nemocný již v důsledku nemoci ztrácí soběstačnost nebo má výrazné obtíže, jsme příbuzným k dispozici k nastavení léčby symptomů a zajištění dalších služeb.

Co vlastně vedlo vinohradskou nemocnici k rozšíření péče také o ty, kdo nemají šanci na uzdravení? 

Specializovaná paliativní péče v nemocničním prostředí se v ČR rozvíjí posledních několik let a Podpůrný a paliativní tým byl jedním z prvních nemocničních týmů. Významně se tak náš tým podílí na definování této nové služby v nemocnicích po celé republice. Impulzem ke vzniku paliativního týmu v naší nemocnici byla zejména zahraniční zkušenost primáře Interní kliniky Martina Havrdy, který vznik týmu v roce 2016 inicioval a podpořil. V současné době je jasné, že specializovaná paliativní péče má své nezastupitelné místo v nemocniční péči. Ze zahraničí i z ČR máme data o tom, že pacienti, kteří tuto péči v nemocnici dostávají, mají lepší kvalitu života, jsou v posledních měsících života méně často neplánovaně hospitalizování pro akutní zhoršení a častěji prožijí závěr života v prostředí, které si sami zvolí, nejčastěji doma nebo v lůžkovém hospicu.

Téma umírání je v postmoderní společnosti skoro tabu. Neměli bychom změnit přístup a učit se od školy, že smrt je součástí života?

Nemohu hodnotit celou společnost, ale v každodenní praxi vídáme u našich pacientů a jejich rodin to, že odtabuizovaní či otevřený rozhovor o závěru života nevede k depresím či zoufalství, ale spíše umožňuje lidem soustředit se v této složité situaci na věci, které považují za důležité. Tabuizace vede na jedné straně k tomu, že se o umírání mále mluví, jako by nebylo součástí našeho života, a na druhé straně k tomu, že si lidé často představují závěr života jako čiré utrpení. Právě to pak často vede k depresím a úzkostem. Čím dříve se s nemocným a jeho blízkými začne o těchto věcech mluvit, tím dříve se mohou zbavit představ, které pravděpodobně nenastanou a mohou se připravit na reálné situace. Tím, že i naší společnosti se stává normální pečovat o své blízké v závěru života doma, věřím, že tato praktická zkušenost povede k odtabuizování tématu umírání v celé společnosti.

Téma hospiců a paliativní péče v poslední době rezonovalo, a to ne pozitivně. Médii proběhla alarmující zpráva, že zdravotní pojišťovny časově omezují proplácení takové péče. Jako člověk z praxe, co k tomu můžete říct?

Diskuze o hrazení paliativní péče je jistě potřeba. Jak hospicová zařízení, tak nemocniční týmu bojují s tím, jak zajistit potřebnou péči s omezenými finančními prostředky. Je ale třeba zopakovat, že článek, který vámi zmíněnou diskuzi vyvolal, nevycházel z férové analýzy situace a byl odbornou veřejností velmi kritizován. Tabuizace tématu umírání, o které jsme mluvili před chvíli, s sebou v mediálním obraze bohužel také nese touhu po senzaci a někdy až bulvarizaci této citlivé problematiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

20 let v EU. Jenže ta se zvrhla. Reformovat? Nejde

18:00 20 let v EU. Jenže ta se zvrhla. Reformovat? Nejde

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ – U data 1. května bude v kalendáři díky nynějším zákonodárcům nově uve…