Vyhazování Klause ml.: Mám otázku! píše doktor Macek ODS tvrdá slova

14.03.2019 10:11

Včera se ODS na jednání za zavřenými dveřmi usnesla na tom, že doporučí Václavu Klausovi mladšímu, aby opustil její poslanecký klub. Ten toto doporučení rázně odmítl. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Miroslav Macek, jeden ze zakladatelů ODS, se ptá, kdo vyjádření strany formuloval a kdo pro něj zvedl ruku. Rád by mu totiž připomenul stanovy. Podle Karolíny Stonjekové si ODS zaslouží skončit. A předseda poslaneckého klubu strany? „Já bych řekl, že se politická dráha a politické názory ODS a Václava Klause rozešly a že nemohou podle názoru klubu pokračovat pod jednou střechou, to je evidentní,“ řekl včera Zbyněk Stanjura.

Vyhazování Klause ml.: Mám otázku! píše doktor Macek ODS tvrdá slova
Foto: Facebook Miroslava Macka
Popisek: Václav Klaus starší a Miroslav Macek na historické fotografii

Ozval se například jeden ze zakladatelů ODS, Miroslav Macek. „Poslanecký klub ODS se distancuje od slov Václava Klause ml., v nichž přirovnal počínání Poslanecké sněmovny k židovskému výboru. Považuje taková slova za nepřijatelná a omlouvá se za ně. Vyzývá Václava Klause ml. k odchodu z poslaneckého klubu ODS. Konstatuje, že Václav Klaus ml. svým jednáním dlouhodobě poškozuje ODS,“ citoval Macek z prohlášení strany.

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí

„Dodnes jsem netušil, že strana umí psát, je tedy více než pravděpodobné, že někdo konkrétní toto prohlášení zformuloval a navrhl a někdo konkrétní pro ně musel zvednout ruku. A velmi by mne zajímalo, coby jednoho z otců-zakladatelů, kdo to byl, abych jednoho každého z nich mohl osobně upozornit, že by si měl znovu přečíst Stanovy, a to zvláště Hlavní cíle a úkoly, které jsem měl tu čest před téměř třiceti lety napsat. A pak se podle nich začít chovat!“ apeluje Macek a vybízí: „Vzpamatujte se, dokud je čas, pokud vám ovšem nejde jen o to mít svých deset dvanáct procent a rochnit si za potlesku levicových pisálků v opozici!“

Své si přidala i analytička a komentátorka Karolina Stonjeková: „Takže si to zrekápneme: máte člověka zvučného jména, který si navíc vytvořil velkou fanouškovskou základnu díky parádním komentářům na Novinkách. Vy toho člověka využijete a dáte si ho na kandidátku. On vám přitáhne voliče a přihraje jeden z nejvyšších počtů preferenčních hlasů. Jenže pak se vám ten člověk přestane hodit do krámu. Protože říká věci, které byste měli říkat vy. Jenže vy je neříkáte proto, že vás média, vlastní poradci a vlastní srabáctví přesvědčují v tom, že je říkat nemáte. Že se to nesluší říkat. I když je to svatá pravda... Protože vy raději budete říkat věci, za které vás mediální mainstream pohladí po hlavičce.

A tak vám po čase ten člověk začne vadit. Takže jen čekáte, až se dopustí výroku, který je sice fakticky správný, ale krapet nešťastný. A dočkáte se! Dočkáte se a začnete ho vyzývat k odchodu. A tím dokážete nejenom to, že už opravdu dávno nejste tím, čím jste bývali. Ale že ani to slovo demokratická už nemáte v názvu právem,“ vyčítá ODS. „Strana k zblití (vyjádřila Stonjeková smajlíky)! Strana, která si nezaslouží nic jiného než skončit!“

Ozval se i další zakladatel ODS, glosátor Petr Paulczyňski. „V usnesení o výzvě Klausovi k opuštění klubu už scházelo jenom tohle: Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické, ale nech v tej strane zostane, čo je pevné, čo je charakterné, čo chce za tento národ zápasiť,“ přirovnává rozhodnutí ODS ke komunistické rétorice.

K výzvě strany se vyjadřoval ve včerejších Událostech, komentářích i Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS: „To jednání nebylo příjemné, myslím, že takové jednání není příjemné pro žádnou politickou stranu. Já bych řekl, že se politická dráha a politické názory ODS a Václava Klause rozešly a že nemohou podle názoru klubu pokračovat pod jednou střechou, to je evidentní,“ konstatoval Stanjura. „Já myslím, že se to stává v politice, že někdo názorově opustí stranu, za kterou kandidoval, není to poprvé ani naposled. Já to vnímám jako věc nepříliš milou, ale která se prostě stává a z mého pohledu je lepší, když ten rozchod proběhne civilizovaně a bez příliš silných slov,“ doplnil Stanjura.

Celý pořad ZDE

Ke Klausovi mladšímu se vyjádřil také odpadlík z ANO Pavel Telička. „Výjimečně souhlasím s Václavem Klausem ml. Od ODS se jedná o alibistický krok,“ říká. Ale poté, co ho někteří kritizovali za toto „zastání“, dodal: „Myslel jsem to tak, že ho měla ODS rovnou vyloučit. Ne vyzývat k odchodu.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…