Vyhazovat ze škol. Vyhostit z Česka. Kalousek žádá akci

20.11.2023 13:50 | Monitoring

Na českých vysokých školách se šíří antisemitismus a židovští studenti se bojí o svoji bezpečnost. Strach ale mají i účastníci propalestinských demonstrací, kteří za své aktivity čelí šikaně. Bývalý politik Miroslav Kalousek navrhuje, že by měli být studenti z českých vysokých škol za šíření antisemitismu okamžitě vyloučeni a zahraniční studenti dokonce vykázáni ze země.

Vyhazovat ze škol. Vyhostit z Česka. Kalousek žádá akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Palestinců konaně na Malostranském náměstí

Od útoku Hamásu na Izrael ze 7. října a následné vojenské odpovědi Izraele v Pásmu Gazy se po celém světě konají masové propalestinské protesty. Ty jsou stále častěji spojovány s rostoucím antisemitismem. Ten se šíří zejména na univerzitách a vysokých školách.

V univerzitních kampusech po celých Spojených státech se od 7. října objevila řada incidentů, která byla spojena s antisemitskou rétorikou a násilím vůči Židům. Mnoho studentů se necítí bezpečně a bojí se navštěvovat vyučování, někteří dokonce své náboženské přesvědčení raději tají.

Právě kampusy amerických univerzit se stávají stále nebezpečnějším prostředím a konají se zde jedny z nejagresivnějších protiizraelských demonstrací. Více než sto univerzitních kampusů se přidalo ke studentským demonstracím na podporu Gazy a na protest proti financování Izraele ze strany USA. Nechyběly ani prestižní univerzity jako Berkeley, Yale nebo Stanford.

Podle zjištění serveru Idnes.cz se antisemitismus šíří i na českých vysokých školách. Studenti organizují propalestinské pochody, provolávají hesla jako „From the river to the sea Palestine will be free“ (Od řeky k moři Palestina bude svobodná), symbolizující likvidaci Izraele a strhávají proizraelské plakáty.

Židovští studenti se podle svých slov bojí o svoji bezpečnost. „Už několikrát předtím jsem čelil urážkám, a to nejen na síti, ale i od spolužáků z Palestiny či muslimských nebo arabských zemí, že Izraelci okupují, utiskují Palestince, že jim kradou domy, pozemky, že je nahnali do úzkého, ostnatým drátem obehnaného prostoru a podobně. Není to příjemné a samozřejmě člověk má strach, aby nepřišel fyzický útok,“ popsal situaci student lékařské fakulty v Praze. Účastníci propalestinských demonstrací ale prý také čelí šikaně a slovním útokům.

Podle bývalého politika Miroslava Kalouska se takovému jednání musí okamžitě učinit přítrž. „Antisemitismus se nejvíce šíří na fakultách humanitních oborů a mezi mediky. Já myslím, že kdo se takového svinstva dopouští, měl by být okamžitě vyloučen ze studia. A pokud je cizinec, vyhoštěn z ČR. Tohle se nesmí tolerovat,“ navrhl rázné řešení Kalousek.

 

 

Souhlasí s ním komentátor Honza Palička, podle nějž by u nás neměli studovat někteří palestinští studenti. „Tak na humanitních oborech je to naše domácí ultralevice, na medicíně cizokrajní Palestine Affiliates, které tu velkoryse necháváme studovat, s čímž bychom taky mohli udělat utrum, myslím, že ty krvavé peníze co školám platí, půjdou vykompenzovat i jinak,“ tvrdí Palička.

 

 

Reportér Jan Moláček upozorňuje, že kromě antisemitismu je ale třeba vymýtit i islamofobii. „Samozřejmě naprostý souhlas. Antisemitismus nemá na univerzitách co dělat. Stejně jako jakákoliv jiná xenofobie. Tu ovšem přehlížíme, viz islamofob docent Konvička,“ dodává Moláček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten může tak kecat,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 20.11.2023 14:35:57
sám packoval s dvojkou v žíle o tibetskou vlajku do které byl omotán při návštěvě čínské delegace. Nejdřív sám podporuje vypuštění džina z láhve a pak se diví, když věci začnou žít svým životem a dostanou se za hranici vkusu i prostého lidského bezpečí. Že tyto věci začnou gradovat, bylo jasné každému, kdo viděl hordy, valící se od roku 2014 přes hranice. A ti lidé ovlivňují studenty u nás jsoucí, to dá rozum. Teď by vylučoval. Pozdě, "Kalúsku", pozdě. I kdyby se vytvořil nějaký exemplární případ, nedotáhne se do konce. Student okamžitě obviní školu z "antisemitismu" nebo z "islamofobie", podle toho, na které straně barikády se nachází a škola to radši skrečuje, než by získala pověst školy, nedodržující lidská práva. Jsme v pytli kvůli takovým lidem, jako jste Vy. Jak jdou církevní restituce, dobrý ?

|  13 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…