Výhoda Řecka: Politici EU jsou rozděleni v tom, zda ho vyrazit z eura. I v tom, zda se Evropa zatřese

08.07.2015 9:54

Rozdílný postoj zaujímají k Řecku političtí lídři jednotlivých zemí eurozóny. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny. Podle nich tvrdší postoj k Řecku razí například německá kancléřka Angela Merkelová a německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Výhoda Řecka: Politici EU jsou rozděleni v tom, zda ho vyrazit z eura. I v tom, zda se Evropa zatřese
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Ale také předseda Evropské rady Donald Tusk či slovenský ministr financí Peter Kažimír. List v této souvislosti poukazuje na to, že Slovensko spolu se Slovinskem a Maltou patří k zemím, které mají v poměru ke svému HDP vůči Řecku největší pohledávky. A tak státní bankrot Řecka pro Slovensko představuje nezanedbatelné finanční riziko.

Naopak mírnější postoj k Aténám zaujímá šéfka MMF Christine Lagardeová, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, francouzský prezident Francois Hollande, předseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, italský premiér Matteo Renzi či prezident ECB Mario Draghi.

MMF chce dál Řekům pomáhat, ale musejí předložit důvěryhodné reformy

Největším akcionářem MMF jsou USA. Jeho šéfka zdůrazňuje, že MMF je připraven Řecku nadále pomáhat. Řekové ale musejí předložit důvěryhodný reformní program.

Deník také cituje Renziho výrok: „Musíme usilovat o to, aby Řecko zůstalo v eurozóně.“

Přináší i odpovědi na několik otázek, které se ve spojitosti s řeckou krizí nejčastěji objevují. Například to, proč věřitelé tlačí Řecko k ekonomickým reformám, vysvětluje tím, že jde hlavně o privatizaci státních podílů v řadě firem a v uvolnění pravidel tak, aby se usnadnil vstup zahraničních investorů.

Reformy mají vést ke zlepšení konkurenceschopnosti Řecka

Jde také o zeštíhlení veřejné správy a o účinnější výběr daní. Nutná je prý také penzijní reforma, protože náklady na důchody stále stoupají a nyní činí asi 18 % řeckého HDP, což je nejvyšší ukazatel v celé EU.

„Reformy mají vést ke zlepšení konkurenceschopnosti Řecka i k tomu, aby se rychleji přibližovalo hospodářsky nejvyspělejším členům EU,“ tvrdí list.

V sázce je i pověst MMF

Připomíná také, že Řecko dluží MMF 26 miliard dolarů, což je více než kterákoliv jiná země. V sázce je tak i pověst fondu. „Vyhlásí-li jeden z jeho evropských dlužníků platební neschopnost, pak to podlomí důvěryhodnost měnového fondu v očích rozvojových zemí. O to více se budou snažit založit nějakou alternativní mezinárodní instituci,“ uvádí americký think-tank Rada pro zahraniční vztahy.

Deník také poukazuje na to, že v názorech na to, co by znamenal státní bankrot Řecka pro Evropu, se názory politiků a ekonomů liší. Jedni prý prohlašují, že by se přes finanční trhy přelila „šoková vlna“, která by na několik týdnů až měsíců odradila investory nejen od řeckého, ale i evropského trhu. Další zase tvrdí, že taková „nákaza“ nehrozí, neboť Řecko nyní dluží hlavně státům a jejich institucím, nikoli soukromým investorům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…