Vyjednavači vládních stran pokročili s přípravou koaliční smlouvy

22.01.2013 19:56

Koaliční vyjednavači se dnes v podvečer dohodli na podobě části aktualizované koaliční smlouvy, která se týká veřejné správy, boje s korupcí, legislativy či veřejných zakázek. Několik rozporů, které v této oblasti přetrvávají, budou ale muset vyřešit až stranické špičky v při jednání ve formátu K9. Novinářům to po jednání pracovní skupiny, která smlouvu připravuje, řekli ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS), vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

Vyjednavači vládních stran pokročili s přípravou koaliční smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimojiné i pokračující metanolové otravy

 Mezi spory, které ve dnes uzavřené kapitole zůstávají, je podle Peake například požadavek její strany na zavedení vstupních majetkových přiznání, které by politici museli podávat při nástupu do veřejné funkce. Dohodnuta není například ani otázka případné přímé volby starostů, která by vyžadovala rozsáhlou novelu zákona o obcích i změnu české Ústavy. "To je asi příliš ambiciózní cíl pro zbytek volebního období," podotkla vicepremiérka.

Ekonomická témata přijdou příští týden

Jaromír Drábek z TOP 09 za "zajímavou" označil dnešní diskusi o možnosti zavedení korespondenční volby, či snahu své strany prosadit elektronické hlasování, kde prý ale zatím nenalezl u občanských demokratů podporu.  V části týkající se korupce se například objeví priority vládou nedávno schválené nové protikorupční strategie. Dohodnuto bylo zřízení elektronické sbírky zákonů.

ODS do dnešního jednání nabídla deset bodů, které by chtěla prosadit. Stanjura novinářům řekl, že o většině z nich se nejednalo, protože se netýkaly dnes probírané kapitoly. "Ta ekonomická témata budeme projednávat někdy příští týden," připomněl.

 U některých z bodů - například rušení ministerstev k polovině příštího roku - podle něj přetrvávají rozpory už od minulého jednání. Vyřešit by je měla právě až jednání předsedů stran. Kromě už domluveného spojení ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu se v koalici hovoří o sloučení ministerstva kultury například s ministerstvem školství, spojení ministerstva zemědělství s ministerstvem životního prostředí či o zrušení ministerstva pro místní rozvoj. Strany ale na podobné nápady nemají shodný pohled.

Smlouva se zkrátí

Další kapitoly jsou připraveny k jednání, podotkl Stanjura. Vyjednavači se mají sejít tento čtvrtek a jednání budou pokračovat i příští týden. Zbývající nedohodnuté věci by měli trojice stranických lídrů ve formátu K9 probrat zřejmě na okraj únorové schůzce Sněmovny.

 Výsledná podoba aktualizované verze koaliční smlouvy by měla být kratší než ta dosavadní. Ze stávající smlouvy jsou totiž vypouštěny už splněné body a také to, na co už koalice jasně nebude mít do konce svého volebního období čas. "Bude to dokument priorit koalice pro konec volebního období," řekla Peake.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…