Výkony českých žáků se nelepší. Předehnal je i Hongkong

16.02.2013 19:20

Českému školství se daří smazávat rozdíly mezi jednotlivými žáky, tedy co se jejich rodinného a ekonomického zázemí týče. Není toho však už schopno využít a podniknout další kroky potřebné k tomu, aby to vedlo k celkovému zlepšení jejich jinak poměrně špatného výkonu. Ukazuje to nová analýza výstupů testů PISA za období mezi roky 2000 a 2009, o které informuje server Aktuálně.cz.

Výkony českých žáků se nelepší. Předehnal je i Hongkong
Foto: Ilustrační foto
Popisek: Školní vysvědčení s nedostatečou

Česko se tak řadí do jedné skupiny spolu s Kanadou, čínským Hongkongem, Spojenými státy nebo Mexikem. I zde se totiž podařilo snížit rozdíly mezi výkony žáků z různých příjmových a vzdělanostních skupin, aniž by se to pozitivně odrazilo na výsledcích testů PISA.

Mohlo by se zdát, že taková společnost nepředstavuje žádný výrazný problém, je však třeba připomenout, že minimálně první dvě jmenované země dosahují oproti Česku výrazně lepšího výkonu (Kanada v testech čtení dosáhla výsledků mezi 495 a 562 body, Hongkong 509 a 557 - čeští školáci oproti tomu dosáhli výsledků pouze mezi 437 a 521 body).

O tom, že to jde i jinak, svědčí třeba příklady zemí, jako jsou Albánie, Chile, Lotyšsko či Německo.V případě prvních dvou je to díky tomu, že se zde podařilo zlepšit výsledky všech skupin žáků; v případě Německa a Lotyšska zase došlo k výraznému zlepšení žáků zejména ze znevýhodněných skupin a pouze k mírnému zlepšení u těch ostatních.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…