Vymklo se jí to z rukou. Řídí vůbec vládu? Nové skutečnosti o kabinetu Angely Merkelové

23.01.2019 15:51

Agentura Bloomberg přišla s informací, že německá kancléřka Angela Merkelová ztratila kontrolu nad svou vládou. Otěže z ruky jí prý vypadly v půlce roku 2018, kdy její CDU/CSU prosadila za ministra vnitra Horsta Seehofera, velkého kritika migrace. V tu chvíli se podle agentury ukázalo, že Merkelová ve své vlastní vládě oslabila. Už v době vrcholící uprchlické krize v roce 2015 část jejich kolegů tvrdila, že nejedná racionálně, nýbrž „jako v extázi“.

Vymklo se jí to z rukou. Řídí vůbec vládu? Nové skutečnosti o kabinetu Angely Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Když byl za ministra vnitra vybrán Horst Seehofer, ukázalo se, že Angele Merkelové vypadly z ruky vládní otěže. „Co teď budeme dělat? Jaký teď máme plán?“ ptal se v SMS zprávě jeden z poradců Merkelové. „Nevím, myslím, že žádný nemáme,“ dostalo se mu odpovědi od dalšího poradce.

V tu chvíli se ukázalo, že Merkelová po 13 letech v kancléřském úřadě vyčerpala nápady na to, jak svou stranu CDU udržet pohromadě a jak udržet v chodu hladkou spolupráci se sesterskou CSU. V prosinci tohoto roku si mohla Merkelová trochu oddechnout. Novou předsedkyní CDU se stala Annegret Krampová-Karrenbauerová, která má k Merkelové blízko. Dáma známá pod zkratkou AKK drží nad kancléřkou ochrannou ruku. Jen proto se na Merkelovou konzervativní křídlo strany zatím nevrhlo.

Anketa

Vítáte novou mezivládní smlouvu mezi Německem a Francií?

4%
96%
hlasovalo: 9284 lidí

Díky tomu může Merkelová čelit politice Donalda Trumpa a může přicházet s návrhy na řešení Brexitu. Její nástupkyně se mezitím musí snažit usmířit konzervativní křídlo CDU s tím liberálnějším.

Bloomberg připomíná, že zatímco řešení řecké dluhové krize udělovala z Merkelové nezpochybnitelnou lídryni Evropy, pozdější migrační krize tímto jejím postavením notně otřásla. Nemalá část Evropanů totiž nesouhlasila s rozhodnutím kancléřky otevřít hranice. Merkelová však na svém názoru nic nezměnila. Nezměnila ho, ani když bylo jasně patrné, že se názorově rozchází s nemalou částí vlastních voličů a stranických kolegů. Právě straničtí kolegové Merkelové a jejímu týmu vyčítali, že jedná „jako v extázi“, tedy nikoli racionálně.

Poslanec CSU Georg Nuesslein jednoho dne řekl nahlas, co si o Merkelové myslí „Merkelová se nestará o německý lid, Merkelová se nestará o své zákonodárce. A vy si pořád myslíte, že je to zatím nejlepší Evropanka,“ rozkřikl se na novináře.

Jak je vidět, dny Merkelové jsou sečteny. Její postupný pád skončí v roce 2021. Toho roku se uzavře její poslední volební období v pozici kancléřky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…