Vypukla válka: „ČR potřebuje prezidenta, ne kývala!“ vypálili z Hradu. „Vy se toho Drahoše bojíte,“ vrátila hned ránu redaktorka ČT. A přidali se...

28.03.2017 20:41

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš řekl poslední slovo. Jde do toho a zabojuje o Hrad. Mluvčí prezidenta Zemana na toto oznámení promptně zareagoval a takřka okamžitě spustil palbu na sociální síti Twitter.

Vypukla válka: „ČR potřebuje prezidenta, ne kývala!“ vypálili z Hradu. „Vy se toho Drahoše bojíte,“ vrátila hned ránu redaktorka ČT. A přidali se...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Jiří Drahoš prozradil, že se opravdu chystá vstoupit do boje o Hrad. Má totiž obavy o českou demokracii, kterou podle jeho názoru ohrožují extremisté. Drahoš může počítat s finanční podporou některých významných podnikatelů. Za Drahoše se postavil miliardář Dalibor Dědek. Už v pátek o tom informovala MF Dnes. Tehdy sice ještě nebylo jasné, zda Drahoš vstoupí do boje o Hrad, ale významný podnikatel Dědek mu i tak slíbil podporu.

Deník Právo přinesl informaci, že Drahoše podpoří také podnikatel a mecenáš vědy Libor Winkler, jenž v roce 2013 podporoval proti Miloši Zemanovi Karla Schwarzenberga (TOP 09). „Pan Drahoš je člověk, který je známý, a samozřejmě je mi blízká i jeho životní dráha,“ prozradil Winkler, který je předsedou představenstva finanční skupiny RSJ. Drahoše by prý však podporoval z vlastních zdrojů.

Mluvčí prezidenta Zemana už se k ohlášené kandidatuře Jiřího Drahoše také vyjádřil. Ačkoli Drahoše přímo nejmenoval, bylo z jeho slov zřejmé, že naráží právě na Drahošovu kandidaturu.

Anketa

Postoupí prof. Jiří Drahoš do 2. kola volby prezidenta?

13%
hlasovalo: 13110 lidí

„U kandidátů médií jsou typické floskule o boji s ‚extremismem a populismem‘. Takové fíkusy na Hradě by plně vyhovovaly politickým stranám,“ udeřil Ovčáček.

„Česká republika potřebuje prezidenta, který se zastane občanů, jako třeba v situaci migrační krize. Ne kývala, který pronese prázdný projev,“ pálil dál Ovčáček na sociální síti Twitter.

Nakonec nepřímo označil jisté propojení mezi Jiřím Drahošem a advokátem Radkem Pokorným, který má blízko k předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

„Důležité je, že konečně víme, který prezidentský kandidát bude pokorný,“ napsal Ovčáček.

Ovčáčkovi se vysmáli dáma z ČT i Jakub Janda

Netrvalo však dlouho a Ovčáčkovi se úder vrátil. „Drahoš oznámil kandidaturu a Ovčáček proti němu zahájil kampaň za státní, čili naše peníze. Což pochopitelně nikoho nezaráží,“ upozornil Tomáš Klvaňa. A nebyl sám. Novinář Martin Fendrych doporučil Ovčáčkovi, aby bral studené zábaly. Prý mu pomohou.

Ondřej Kundra z Respektu taktéž na sociální síti poznamenal, že tato agresivní reakce Ovčáčka ukazuje, že se Hrad Drahošovy kandidatury bojí. „Z těch bleskurychlých agresivních reakcí Hradu na kandidaturu Drahoše je vidět, že se Zeman bojí,“ napsal novinář.

Ovčáčkovi se vysmála i Darina Vymětalíková z České televize. „Tyhle statusy jsou pro mě příjemným překvapením posledních dní. Vy se toho Drahoše normálně bojíte...,“ je přesvědčena sportovní redaktorka.

A korunu tomu na sociální síti Facebook nasadil Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty, když napsal: „Někoho podporují Češi, někoho FSB a Lukoil.“

Ozval se i Horáček

Se svou troškou do mlýna přispěl také prezidentský sok Jiřího Drahoše Michal Horáček. Ten ve vyjádření pro server Info.cz konstatoval, že pan Drahoš je především kandidátem politických stran a podpora, které se mu od nich dostane, nebude zadarmo.

„Každý, kdo je někým podporován efektivně, tak je to stejný, jako když si jdete půjčit do banky peníze. Všichni víme, že je musíte vrátit a s úroky. Já nikomu nic vracet nebudu," vymezil se proti Jiřímu Drahošovi Michal Horáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…