Výročí úspěšné obrany Brna při švédském obléhání dnes připomněla střelba z děl i mušket

18.08.2018 20:25

Střelba z děl i mušket připomněla dnes v Brně 373. výročí úspěšné obrany města při švédském obléhání za třicetileté války. Program odpoledne završila bitevní ukázka na svazích hradu Špilberk. Nadšenci v dobových uniformách už dopoledne položili kytici v kostele svatého Jakuba u hrobu Raduita de Souches, velitele obránců Brna.

Výročí úspěšné obrany Brna při švédském obléhání dnes připomněla střelba z děl i mušket
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Oslavy se v Brně konají každé léto, tentokrát to bylo hned dva víkendy po sobě. První víkend měl spíše duchovní a hudební zaměření, dnes pořadatelé nabídli zábavu ve vojensko-historickém duchu. Z programu si tak podle organizátorů mohl vybrat každý.

„Přináší duchovní rozměr, seznamuje návštěvníky s historií a připomíná památné okamžiky našeho města,“ uvedla ředitelka Turistického informačního centra Brno Jana Janulíková.

Takzvaný Den Brna se slaví vždy v sobotu okolo 15. srpna, svátku Nanebevzetí Panny Marie, která je od roku 1645 uctívána jako patronka a ochránkyně města.

Při několikaměsíčním obléhání Brna za třicetileté války měli Švédové velkou převahu. Obranu Brna prý kromě obyvatel města tvořila jen asi pětistovka vojáků a 1000 členů městské milice, kdežto pod hradbami tábořilo 28.000 Švédů vedených obávaným generálem Torstensonem. Úspěch Brňanů přispěl k tomu, že se město stalo na úkor dobyté Olomouce hlavním městem Moravy.

S obranou města se pojí známá brněnská pověst. Torstenson se prý po dlouhém neúspěšném obléhání zavázal, že pokud nedobude město do poledne, odtáhne. Byl velmi blízko úspěchu, a proto se obránci uchýlili ke lsti a z chrámu na Petrově odzvonili poledne už v 11:00. Švédové skutečně odtáhli a ze lsti se stala dodnes udržovaná tradice „brněnského poledne“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…