Výstavu proti xenofobii ve fotbale odložena. Prý kvůli chaosu na ministerstvu kultury

29.08.2019 13:25

Výstava Fotbal ve století faulů, která má být zaměřená proti xenofobii a antisemitismu na stadionech, v neděli navzdory původnímu plánu nezačne. Organizátoři ji museli už podruhé odložit. Důvodem je podle nich chaotická situace v systému podpor ministerstva kultury a značná tolerance největších pražských fotbalových klubů ke svým extremistickým fanouškům. ČTK to dnes sdělil organizátor výstavy a duchovní otec Památníku ticha Pavel Štingl.

Výstavu proti xenofobii ve fotbale odložena. Prý kvůli chaosu na ministerstvu kultury
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Vyjádření ministerstva kultury ČTK zjišťuje.

Práce na expozici byla přerušena poprvé loni, kdy měla být umístěna na takzvané rodinné tribuně pražské Sparty na Letné. „Po vážných roztržkách klubu s jeho ‚tvrdým jádrem‘ uprostřed sezony 2018 jsme ji však museli přeložit na nové místo – do výstavního objektu na nezávislé půdě. S tím ovšem nepočítal náš loňský rozpočet,“ uvedl Štingl.

Výstava se pak měla přesunout na Letenskou pláň, na trojmezí někdejších fotbalových areálů Sparty, Slavie a německého klubu DFC. Na místě měla stát bouda v podobě předválečné fotbalové šatny. Návštěvníci měli podle autorů putovat obdobími od počátku fotbalové historie v Čechách až do současnosti, kdy jsou xenofobní projevy na fotbalových stadionech celoevropským problémem.

„Nicméně chaos, který resort kultury zachvátil v této politické sezoně, zapříčinil, že výstava, která je v současné době prakticky hotová, bohužel nezískala z pozdě a nepřehledně přidělovaných podpor nezbytné zajištění na svůj provoz,“ sdělil Štingl. Výstava je proto nyní v depozitáři Památníku ticha. Podle organizátorů čeká na finanční podporu a také patřičnou odezvu politiků a fotbalových aktivistů, kterým není neonacismus na sportovních stadionech lhostejný.

„Máme koncepci, jak potlačit nesportovní jevy ve sportu, které považujeme za obecně naprosto nepřijatelné. Bez spolupráce s příslušnými politickými kruhy a zodpovědnými představiteli národního sportu však tento dialog nedokážeme otevřít,“ dodal Štingl.

Památník ticha má do roku 2021 vzniknout na nádraží Praha-Bubny, odkud byli deportováni pražští Židé do koncentračních táborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…