Výtvarník dostal cenu za protikomunistický odboj. Já vlákal sovětský tank do výkopu, vyprávěl

24.06.2018 10:33

Výtvarník Ivo Medek obdržel z rukou končící ministryně obrany za hnutí ANO Karly Šlechtové ocenění za účast ve třetím - protikomunistickém - odboji. Dodnes je prý připraven hádat se s každým, kdo by mu tvrdil, že se za komunistů žilo líp, než se žije dnes. Ocenění sice dostal za šíření samizdatu, ale má prý za sebou i jednu příhodu se sovětským tankem.

Výtvarník dostal cenu za protikomunistický odboj. Já vlákal sovětský tank do výkopu, vyprávěl
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová, exministryně obrany

Výtvarník a spisovatel Ivo Medek Kopaninský vzpomíná na dobu čtyřicetileté komunistické vlády jako na vleklou rudou šeď, které se odmítal podvolit. Ve vězení se ale nikdy neocitl, i když podle svých vlastních slov zapaloval kdysi všudypřítomné rudé prapory. Důkaz proto ale nemá. Dostal se do křížku i s jedním sovětským okupačním tankem. V pražských ulicích v roce 1968.

„Já jsem byl ten, kdo vlákal ten protidemonstrantskej tank v Legerovce do výkopu. Ale přesto tady to dostávám za šíření samizdatu. Je to pro mě lepší, protože jsem aspoň přežil. Kromě toho jsem výtvarník. Režim mi nepřál a já nepřál režimu, byli jsme si kvit. Dvacet let jsem nevystavoval, ale pašoval jsem ty výstavy ven. Dokumentace od toho je, udělalo to tam své. Kolikrát obraz udělá více než vychvalované slovo," prohlásil Medek pro Aktuálně.cz. Je prý připraven hádat se s každým, kdo tvrdí, že za komunistů bylo líp, než je dnes.

Ocenění za účast ve třetím odboji dostal od Šlechtové také někdejší ministr vnitra Jan Ruml.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…