Vzpoura uprchlíků v Bělé prý vznikla kvůli zoufalým podmínkám. Co se tam děje, to si my na gaučích nedovedeme představit, vzkazuje aktivistka

08.08.2015 11:42

Nedávná vzpoura uprchlíků v Bělé pod Bezdězem byla reakcí na otřesné podmínky, které v tomto azylovém zařízení panují. Serveru Lidovky.cz to řekla Hana Demeterová z organizace Pomoz jednomu člověku, která se problematikou léta zabývala.

Vzpoura uprchlíků v Bělé prý vznikla kvůli zoufalým podmínkám. Co se tam děje, to si my na gaučích nedovedeme představit, vzkazuje aktivistka
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci ze Sýrie v srbské Subotici nastupucjí do autobusu, který je veze k maďarské hranici

Podle Demeterové se hodně lidí v zařízení v Bělé celé roky ocitalo neoprávněně, přičemž náš stát jejich zadržování stálo hodně peněz.

Když za jedním uprchlíkem z Ruska, který si na podmínky stěžoval, přijel Michael Kocáb se Světlanou Gannuškinovou z organizace Memorial, Gannuškinová byla šokovaná, že v ČR je možné neoprávněně držet lidi v takových podmínkách několik měsíců.

Celý text je ZDE

O výhrůžkách na adresu zadržovaných uprchlíků jsem slyšela mnohokrát. Někdy prý nešlo jen o výhrůžky

Na námitku, že v médiích se v posledních dnech objevily informace o výhrůžkách smrtí a znásilnění zaměstnancům tábora ze strany uprchlíků, uvedla, že se s něčím takovým nesetkala. „Ale od zadržovaných lidí jsem o výhrůžkách na jejich adresu slyšela mnohokrát. A podle svědků nešlo v některých případech jen o výhrůžky,“ uvedla Demeterová.

Když redaktor namítl, že podle dostupných informací jsou uprchlíci v Bělé agresivní a ničí například vybavení tábora, Demeterová odpověděla, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. „Často je do toho dotlačí právě pracovníci odboru azylové a migrační politiky a jejich spolupracovníci. Ti lidé v táboře nemají absolutně šanci se bránit zvůli našich úředníků,“ uvedla.

Uprchlík se žloutenkou C se sem tam střihl do krve, pak nůžky předal dál...

Přinesla také konkrétní případ, kdy uprchlíkovi nebyla poskytnuta odpovídající léčba. Jeden z nich prý měl kromě jiných nemocí syfilis a hepatitidu C. „Prošel včetně Afghánistánu několik válek, takže ho nemůže nikdo soudit. Ale místní doktorka se vyjádřila v tom smyslu, že je to všechno stejně chronické, takže se to teď nemusí léčit. Všem zadrženým tam půjčovali společné nůžky na manikúru, protože vlastní jim jako nebezpečný předmět vzali, takže ten nemocný se se svými dvěma dioptriemi sem tam střihl do krve, než nůžky předal dál. Strojek na holení se taky půjčoval. Mimochodem, soud posléze rozhodl, že v Bělé seděl nezákonně.“

V Kostelci nad Orlicí mladého muže pobodali do břicha

Prý ovšem nejde o ojedinělý exces, k němuž čas od času může dojít. Hrůzy se navíc prý dějí i v otevřených azylových táborech, jako je Kostelec nad Orlicí. Tam prý pobodali mladého člověka do břicha. „Do nemocnice ho podle lékařské zprávy přivezli v ohrožení života a museli mu vzít několik metrů střev. Pak tvrdili, že zrovna nefungovaly kamery. Svědci, kteří napadení viděli a potvrdili, že napadený za nic nemohl, byli podle svých slov zastrašováni. Navíc útočník už předtím napadl a zranil dva lidi, ale to se ututlalo a napadené převedli do jiného tábora,“ uvedla Demeterová.

Nebýt zásahu Kocába, jedna paní by už asi nežila

Prohlásila rovněž, že nebýt zásahu Michaela Kocába v době, kdy byl zmocněncem pro lidská práva, už by asi nežila jedna paní, kterou několikrát odvážela sanitka s tlakem 300, aby ji zase za pár hodin přivezla „zdravou“. „Co se děje v těch uzavřených ‚střediscích‘, si ani na svých gaučích neumíme představit,“ podotkla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…