Tyto dvě záležitosti prý nyní nově požadují proruští separatisté

16.02.2015 11:18

Britský historik a publicista Timothy Garton Ash komentuje v ukrajinském deníku Kyiv Post další údajné požadavky proruských separatistů. Ti prý chtějí získat Debalcevo a vrátit Ukrajině status neutrality.

Tyto dvě záležitosti prý nyní nově požadují proruští separatisté
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Podle Ashe se snaží separatisté doplnit do dohody o příměří podepsané před několika dny další podmínky. „První z nich je požadavek, aby mohli ovládnout Debalcevo se strategickým železničním uzlem spojujícím Doněck a Luhansk. Podle médií prosazoval tento požadavek v Minsku i ruský prezident Vladimir Putin, ale německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že v takovém případě odejde od jednacího stolu. Putin tedy prý vzal nakonec tento požadavek zpět,“ zmiňuje britský historik, který považuje Debalcevo z psychologického hlediska za stejně důležité jako doněcké letiště, které padlo do rukou separatistů před několika týdny.  

celý text v angličtině najdete ZDE

„Debalcevo je důležitou dopravní spojnicí pro ukrajinskou vládu, ale i pro proruské separatisty. Zástupci OBSE se snaží vyhodnotit situaci přímo na místě, kde separatisté neprodyšně obklíčili ukrajinskou armádu, ale není jim to umožněno,“ podotýká Ash. Za druhý dodatek k mírové dohodě považuje britský historik vyhlášení neutrality pro celou Ukrajinu. „Ostatně hlavním důvodem ruské intervence byla od začátku snaha zabránit změně v geopolitické orientace země. Takovému požadavku se však bude Kyjev tvrdě bránit. Odmítnut byl evidentně i v Minsku, naopak pro rebely a jejich příznivce představuje pomyslnou třešničku na dortu,“ uvádí Ash.

„O výše zmíněných požadavcích separatistů se ještě v souvislosti s dohodou o příměří bude bezpochyby hovořit. Zdá se, že bitva o Debalcevo bude mít podobný scénář jako boje o letiště v Doněcku. Separatisté se budou i nadále snažit udržovat boje kolem Debalceva, aby si zajistili dobré výchozí pozice při uplatňování dalších dodatků k již uzavřené dohodě,“ uzavírá Ash.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…