Z Vídně je přistěhovalecké město. Za posledních sedm let se přistěhovalo sedminásobně víc cizinců než Rakušanů

31.01.2018 8:35

Rakouský deník Kronen Zeitung přináší oficiální statistiky k migraci, které se týkají Vídně. Ukazují prudký nárůst přistěhovalců za posledních sedm let. Vedle Rumunů a Bulharů se jedná také o Afghánce a Syřany.

Z Vídně je přistěhovalecké město. Za posledních sedm let se přistěhovalo sedminásobně víc cizinců než Rakušanů
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Setkání euroskeptické protiimigrační frakce Evropy svobody a národů ve Vídni

Vídeň je považována již mnoho let za klasický příklad multikulturní metropole. Přistěhovalci zde tvoří již třetinu obyvatelstva a jejich počet bude podle všeho i v dalších letech narůstat. Někteří prognostici dokonce odhadují, že v příštích desetiletích by mohli přistěhovalci početně převážit nad rodilými Rakušany. Již nyní tvoří například mezi příjemci sociálních dávek přistěhovalci téměř padesát procent. Podobný trend je patrný také na složení žáků ve školkách a školách.

Porovnání údajů za posledních sedm let naznačuje, že Vídeň se může změnit ze současného multikulturního města na ryze přistěhovalecké město. Za posledních sedm let se do Vídně přistěhovalo 21 039 rodilých Rakušanů, zatímco počet cizinců se zvýšil sedminásobně (143 688). Zatímco počet Němců narostl o 22 %, tak Rumunů je nyní ve Vídni o 53 % více a Bulharů dokonce o 71 % více. Do Vídně také přišlo mezi lety 2011 až 2017 11 378 Afghánců a 17 079 Syřanů.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Ze statistik ročenky města Vídeň v roce 2017 vyplývá, že počet rodilých Rakušanů vzrostl jen o 1,77 %, naproti tomu počet lidí s přistěhovaleckými kořeny se zvýšil o plných 27 %. V současnosti tak žije ve Vídni 659 749 přistěhovalců, kteří tak tvoří přibližně třetinu populace. Jestli počet Bulharů se zvýšil o znatelných 71 %, u přistěhovalců z Afriky či Blízkého východu je toto procento ještě mnohem vyšší.

Nejvíce je to znatelné v případě Afghánců, kterých v loňském roce žilo v hlavním městě Rakouska 15 580. To je o 11 378 více než před pouhými sedmi lety (nárůst o 270 %). Dramaticky narostl také počet Syřanů, kterých před sedmi lety žilo ve Vídni zanedbatelných 1 519, ale loni to bylo již 18 597. Ve Vídni také žije například více Somálců. Ještě před sedmi lety to bylo 664, nyní již 2 124, což představuje nárůst ve výši 219 procent.

Alarmující je však zejména poměr dětí narozených rakouským párům a přistěhovalcům. V roce 1971 se narodilo ve Vídni 17 198 dětí, z nichž pouze 1 525 mělo přistěhovalecké kořeny. V roce 2016 se sice ve Vídni narodilo 20 804 dětí, ale z nich mělo rakouské rodiče jen 10 706, zatímco dětí s přistěhovaleckými kořeny se narodilo téměř stejně, tedy 10 098. Suma sumárum, rakouských dětí se v porovnání s rokem 1971 narodilo o 31,7 % méně, ale přistěhovaleckých dětí naproti tomu o 562 % více.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…