Z šuplíku zastřeleného Borise Němcova. K dispozici jsou prý jasné důkazy o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině

13.05.2015 15:42

Včera byla oficiálně představena zpráva o přítomnosti ruských vojsk na Ukrajině nazvaná „Putin. Válka“, na které pracoval před svou násilnou smrtí ruský opoziční politik Boris Němcov. Přinášíme vám informace, které o této zprávě publikovaly Rádio Svobodná Evropa a britský deník The Guardian.

Z šuplíku zastřeleného Borise Němcova. K dispozici jsou prý jasné důkazy o přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Zavražděný kritik Kremlu Boris Němcov

Zprávu do finální podoby dovedla skupina opozičních aktivistů vedená přítelem Němcova Iljou Jašinem. Dle jeho slov za ním Němcov přišel dva dny před svou smrtí, aby jej požádal o pomoc při jejím dokončení. „Když jsem se alespoň částečně vzpamatoval ze šoku z jeho zavraždění, uvědomil jsem si, že je mou povinností tento jeho důležitý projekt dokončit,“ cituje RFE/RL Jašinovo vyjádření. Ruský aktivista připustil, že proces vytištění a distribuce ke čtenářům je velmi problematický. Tiskárny i knihkupectví jsou dle jeho informací pod značným tlakem Putinova režimu a obávají se, aby neměly v budoucnu problémy.

Obtížné bylo i samotné sestavování zprávy, protože Jašin a jeho kolegové si nebyli jistí, jestli mají dostatek materiálu. Němcov sice stačil nashromáždit dokumentaci usvědčující ruskou armádu z přítomnosti na Ukrajině, ale mnoho z těchto dokumentů z Němcovova archivu po jeho smrti zmizelo. Okamžitě po Němcovově smrti totiž vyšetřovatelé vnikli do jeho bytu, kde zabavili počítač, pevný disk a všechny důležité dokumenty. Jašin říká, že se jemu i dalším kolegům v týmu podařilo spojit s kontakty, které měl Němcov uvedeny ve svém poznámkovém bloku. Tito lidé mimo záznam potvrdili informace potvrzující přítomnost ruských vojsk na Ukrajině, ale nechtěli o nich promluvit veřejně.

„Snažili jsme se je přesvědčit, aby nám tyto informace sdělili prostřednictvím nahrávaných rozhovorů s tím, že pro ně bude bezpečnější hovořit o všem veřejně než pouze tajně s námi. Jejich strach byl bohužel nepřekonatelnou překážkou a my jsme neuspěli,“ svěřuje se Jašin. Informace obsažené ve zprávě do značné míry vycházejí z otevřených zdrojů a na její tvorbě se podíleli známí ruští opoziční aktivisté a novináři. Mimo jiné redaktor Kommersantu Ilja Barabanov, člen opoziční politické strany Jabloko Lev Šlosberg ze Pskova. Druhý jmenovaný se stal terčem útoku neznámých násilníků krátce poté, co zveřejnil informace o utajeném pohřbu dvou ruských vojáků zemřelých na ukrajinských bojištích.

celý text z RFE/RL v angličtině najdete ZDE

Jašin dále pro RFE/RL uvedl, že zpráva vyjde v předběžném nákladu 3000 výtisků a bude k dispozici také online. „Věříme, že touto formou získáme dostatek financí na to, abychom mohli zprávu vydat už na konci tohoto měsíce v několikanásobně větším nákladu,“ říká Jašin. Tyto plány však bude pravděpodobně složité realizovat. Před pěti lety např. ruská policie zabavila automobil, který převážel 100 000 kopií Němcovovy zprávy věnující se nárůstu korupce během prvních deseti let Vladimira Putina u moci. Webové stránky publikující zprávu se následně staly terčem hackerů. Ani takové zkušenosti však aktivisty kolem Jašina neodrazují. „Cílem zprávy je vyvrátit lži. Putin tvrdí, že ruské jednotky na Ukrajině nejsou. Opak je pravdou a pro Putina je jistě velmi nepříjemné, že je přichycen při lži,“ uzavírá Jašin.

Představení Němcovovy zprávy se věnuje také britský deník The Guardian. Ten uvádí, že v pětašedesátistránkové zprávě se mimo jiné hovoří o okolnostech doprovázejících anexi Krymu a o následné pomoci proruským separatistům. Dle zjištění zprávy bylo vloni v srpnu zabito 150 ruských vojáků a dalších 70 položilo svůj život při dobývání strategicky klíčového města Debalceve letos v únoru. Počet zemřelých vojáků bude pravděpodobně ještě mnohem vyšší, ale Němcov, Jašin a spol. uvádějí pouze čísla, která jsou potvrzena a nezpochybnitelná. V případě bojů o Debalceve byli ruští vojáci nuceni oficiálně opustit armádu, ale ihned poté byli převedeni pod velení separatistů. Autoři zprávy hovořili asi se sedmdesáti pozůstalými a ti se vedle obav z veřejného vystoupení nechali slyšet, že neobdrželi od ruského státu žádné finanční kompenzace.

celý text z britského deníku máte k dispozici ZDE

Jeden ze spoluautorů zprávy, bývalý náměstek ministra financí Sergej Alexašenko, v textu zmínil, že průměrný plat pro ruského „dobrovolníka“ se pohyboval mezi 60 000 až 90 000 rubly měsíčně. Mimo to bylo potvrzeno, že se na Ukrajině pohybují i členové bezpečnostních sil čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. „Budeme v naší práci pokračovat i přes tlak, který je na nás ruskými úřady vyvíjen. Mohou nás zastrašovat, ale ústa nám nezavřou,“ cituje britský deník Jašina. Většina Rusů dle průzkumů veřejného mínění Putinovu politiku na východní Ukrajině podporuje. Mezi ně ovšem nepatří důchodkyně a aktivistka ze skupiny Solidarita Irina Vorobjovová, která rozdávala předchozí Němcovovy zprávy na ulici. „Pro některé existuje jen Putin. Ti mi říkají, ať je neotravuji. Najdou se však naštěstí i ti, kteří naše aktivity vítají,“ tvrdí paní Irina.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…