Z tohoto nápadu mohou mít radost jen zločinci, protestoval u Moravce šéf žalobců. O co šlo?

23.10.2016 13:52

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa se sešli v Otázkách Václava Moravce České televize a debatovali o tom, jak si stojí česká spravedlnost. Daří se její vymáhání v našem státě? Pánové se věnovali soudcům, na které je podána kárná žaloba, ale kromě toho řešili třeba i kauzu reorganizace policie. Zeman varoval před počínáním, ze kterého by mohli mít radost jen zločinci.

Z tohoto nápadu mohou mít radost jen zločinci, protestoval u Moravce šéf žalobců. O co šlo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

V úvodu pořadu Zeman jakkoli odmítl komentovat kauzu státní zástupkyně Dagmar Máchové, která byla dočasně zbavena pravomocí, dokud se nevyjasní, zda se dopouštěla trestné činnosti či nikoli. „Já razím zásadu, že trestní řízení jsou neveřejná, takže to tady nebudu rozkrývat na veřejnosti,“ zdůraznil Zeman.

Pak si vzal slovo Baxa. „Jedním z problémů naší justice je liknavost státních zástupců,“ konstatoval Baxa v pořadu ve věci kárných žalob na soudce. „Jistou liknavost bych připustil, ale přesto si myslím, že soudců končí před kárným soudem tak akorát,“ řekl Baxa.

Byly doby, kdy jsme spolu nekomunikovali

Pánové se také věnovali práci sněmovní vyšetřovací komise, která prošetřuje kauzu reorganizace policie. Zeman prozradil, že s komisí spolupracuje, ale jinak vyvíjí vlastní iniciativu v šetření toho, zda se olomoučtí vrchní žalobci s Ivo Ištvanem dopustili nějakých pochybení. „Považuji za normální, že vyčkám výsledku dohledu, který provádím,“ podotkl Zeman. Baxa doplnil, že orgány činné v trestním řízení činí v různých kauzách řadu kroků a je otázka, zda podobné kroky umí učinit i sněmovní komise.

Zeman následně prozradil, že státní zástupci mohou být spokojeni, protože se jim podařilo zahrnout jejich připomínky do fungování reorganizované policie, takže v tomto směru je spokojenost. „Ale rovnou vám řeknu, že tři měsíce fungování nové struktury policie je příliš časné a je příliš brzy na nějaké hodnocení... Já si celý ten proces velmi monitoruji a mohu říci, že to vede k tomu, že spolu komunikujeme... Byly doby, kdy jsme spolu nekomunikovali,“ upozornil státní zástupce. Minimální kontakty mezi policií a státními zástupci jsou ku prospěchu jen zločincům.

Ve druhé polovině diskuse se pánové shodli na tom, že už nedojde ani k reorganizaci soudnictví, ani k reorganizací státních zastupitelství.

Justice musí být lepší, aby jí lidé více věřili

Baxa si posteskl, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) trvá na tom, že ministerské řízení soudů je to nejlepší, ale praxe podle hosta ukazuje, že tomu tak není. „Ten model už funguje jen v Německu a v Rakousku, jinak už prakticky nikde. Soudcům nejde o více moci, ale o více odpovědnosti. Justice není dokonalá, ona by mohla být lepší, a jestliže by mohla, tak by být měla. Abychom pořád dokola neopakovali, že naše justice je pomalá, že je dvourychlostní a tak podobně,“ apeloval především na politiky Baxa.

Justice by si tak získala větší důvěru ve společnosti, a to je vlastně vůbec to nejdůležitější. „My bychom mohli říkat, že to není náš problém, protože třeba soudce vybírá pan prezident. Ale to neděláme my. My říkáme, že jsme připraveni nabídnout tu naši institucionální paměť, kdyby o to někdo stál.

Zeman doplnil, že reorganizace státních zastupitelství teď není namístě, napřed si musejí policisté zvyknout na svou reformu. Teprve potom bude čas na justici státních zastupitelství. Zreformování obou složek najednou by pomohlo zase jen zločincům.

Nakonec se pánové opět shodli na tom, že politici, soudci a státní zástupci by se měli starat o to, aby se všem lidem v této zemi dobře žilo. „Zapomínáme na své role, proč v těch rolích jsme a jak bychom je mohli co nejlépe vykonávat,“ konstatoval na závěr Baxa s tím, že nic takového tady teď bohužel nevidíme. Místo toho vidíme střety vysokých škol s prezidentem o jmenování profesorem a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…