Za Putinovou popularitou se skrývají zlé věci. Známý ruský novinář promluvil

30.08.2014 9:37

Ruský novinář a historik Pjotr Romanov se ve svém textu publikovaném v deníku The Moscow Times zamýšlí nad stále vysokou oblíbeností Putina u ruské veřejnosti. Konstatuje, že současný ruský prezident sice má své chyby, ale nahradit ho nebude jednoduché.

Za Putinovou popularitou se skrývají zlé věci. Známý ruský novinář promluvil
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin s válečnými veterány

„V poslední době je v Rusku slyšet čím dál tím více lidí, kteří tvrdí, že je v nejlepším zájmu Ruska, aby se prezident Vladimir Putin udržel u moci tak dlouho, jak jen to bude možné. Protože bez něj by prý mohlo být vše ještě horší. Dokonce to tvrdí i část opozičních politiků. Já s nimi souhlasím a dodávám, že by to nebylo dobré ani pro Západ. To se může některým z vás jistě zdát jako nepochopitelné, ale pokusím se v následujícím textu můj názor pečlivě vyargumentovat,“ konstatuje Romanov.

„Podle nedávného průzkumu veřejného mínění realizovaném Levada Center Putinova obliba od začátku měsíce lehce poklesla. Patrně v důsledku zákazu dovozu potravin. I přesto prezidentova současná obliba u veřejnosti činí 85,5 %. To je stále velmi impozantní číslo. Tak vysokou popularitu pozorovatelé vysvětlují posledními událostmi na Ukrajině a západními sankcemi, které působí na Rusy stejným způsobem jako rudý hadr na býka,“ zmiňuje Romanov průzkum veřejného mínění.

Anketa

Kdo napáchal na světě nejvíc zla?

6%
21%
73%
hlasovalo: 15835 lidí

Malé sebevědomí Rusů a národní spasitel

„Těmito událostmi v pozadí se jistě dá vysvětlit Putinův nárůst popularity. Už se ale nevysvětluje, jak je možné, že Putin se může pyšnit vysokou oblíbeností prakticky od začátku svého politického angažmá na konci 90. let minulého století. Je opravdu neobvyklé, aby si udržel politik v jakékoli zemi vysokou podporu po tak dlouhé časové období. Jeden z důvodů Putinova úspěchu jistě spočívá v tradiční ruské mentalitě. Rusové jsou vesměs málo sebevědomí a mají sklon věřit tomu, že vše za ně vyřeší národní spasitel,“ odhaluje jednu z typických ruských vlastností Romanov.

Všichni ruští vůdcové v posledních desetiletích Rusy podle Romanova vesměs zklamali. „Brežněv byl senilní, Andropov stál těsně nad hrobem, Černěnko byl v době nástupu do úřadu napůl mrtvý, Gorbačov uměl velmi dobře mluvit, ale se skutky to bylo horší. Jelcin sice vyzařoval sílu a rozhodnost, kterou však bohužel utopil v alkoholu. Zkrátka a dobře, ve srovnání s těmito představiteli mají Rusové pocit, že Putin je pro ně výhra v loterii. Konečně mají podle svého mínění vůdce, kterému mohou plně důvěřovat,“ je přesvědčen Romanov.

Tajemství Putinova úspěchu

„Většina Rusů byla a stále je přesvědčena, že Putin je jediným mužem, který je schopen realizovat důležité státní projekty. To znamená např. dovést do uspěšného konce vývoj bojových letounů páté a šesté generace, zvýšit důchody, vyřešit demografické problémy, odstranit korupci či úspěšně zahájit dobývání arktické ropy atd. Jen málokterý vůdce ovšem splní naděje, které do něj lidé vkládají. Počáteční vysoká důvěra tedy obvykle klesá. U Putina tomu však není. Jaké je tedy jeho tajemství úspěchu?“ pokládá si Romanov řečnickou otázku.

„Liberální opozice tvrdí, že je to z čiré hlouposti většiny Rusů. Správným vysvětlením však bude spíš fakt, že v Rusku stále hrají prim tradiční priority a tužby obyčejných Rusů. Během svého patnáctiletého působení v nejvyšších funkcích v zemi dokázal Putin udělat pořádek a ve spoustě oblastí skutečně zavedl jasná pravidla hry. To je s ohledem na chaos v 90. letech za Jelcina v očích mnoha Rusů nesporné znamení pokroku,“ jmenuje Romanov hlavní příčinu Putinova úspěchu.

„Ano, Putin bezpochyby potlačuje opozici. To ale většině Rusů nevadí, protože stejně pochybují, že by jim rozhádaní opoziční politici mohli být k něčemu užiteční. Samozřejmě, že v tomto se Rusové mýlí, ale chyba je rovněž na straně opozice. Ta za celé ty dlouhé roky nedokázala lidem nabídnout životaschopnou alternativu vůči Putinovu režimu,“ vyčítá Romanov opozici její neúspěch.

„V oblasti zahraniční politiky si Putin počíná nezávisle na přání Západu. Jeho přístup má v drtivé většině případů silnou podporu ruských obyvatel. Vláda sice není schopna úspěšně plnit úkoly v sociální oblasti, ale její rázné zásahy na poli mezinárodní politiky postačují k tomu, aby ji Rusové podporovali,“ nachází Romanov vysvětlení i pro solidní oblíbenost ruských vlád.

Za Putinovou popularitou jsou přehlížená negativa

„Rusové dále oceňují Putinovu snahu obnovit ruskou armádu, což je pro ně důležité. A seznam Putinových pozitivních kroků v očích obyčejných Rusů by mohl jistě pokračovat dál. Pokud se však na vše podíváme zblízka, tak zjistíme, že většina těchto pozitiv má i své záporné znaménko. To však běžnému pozorovateli, který dokáže na základě těchto údajných pozitiv přehlížet bobtnající korupci i stále narůstající vládní byrokracii, jistě nedochází,“ je přesvědčen Romanov.

„Ale právě z tohoto důvodu a navzdory Putinově extrémně vysoké popularitě, politický barometr současnosti ukazuje, že je spíš zataženo. Rusko nyní stojí na křižovatce a je v situaci, kdy se musí rozhodnout, jak bude dál pokračovat. Úspěch i neúspěch je stejně daleko, ale nikdo neví, jakým směrem. Nějaké změny musí nepochybně přijít na řadu. Když se však podíváme do ruské historie, tak zjistíme, že ne všechny takové změny přinesly zemi zlepšení,“ ohlíží se Romanov letmo do historie.

„Tak tomu nejspíš může být i v současnosti. Putin se totiž nikdy nestal skutečným zachráncem Rusů. V nejlepším případě jej můžeme přirovnat ke zdravotní sestře, která přiloží na horečnatou hlavu pacienta studený obklad a zmírní tak jeho obtíže. Nedokáže jej však zcela vyléčit, protože to umí jen skutečný lékař. Stejně jako kdykoli v minulosti, i dnešní Rusko postrádá fungující politický, sociální a ekonomický systém. Nikde v dohledu není ani žádný potencionální nástupce Putina,“ pouští se do kritiky Putina Romanov.

„A i kdyby se takový člověk náhle vynořil, tak neexistuje záruka, že by uspěl lépe než černý kůň vybraný vládnoucí elitou. Ostatně samotný Putin byl takovým černým koněm, když neočekávaně nahradil Borise Jelcina. To všechno vysvětluje obavy spojené se skutečností, že jednou Putin politickou scénu prostě bude muset opustit. To bude pro Rusko znamenat doposud neznámé důsledky a s ohledem na geopolitický význam Ruska se taková změna dotkne prakticky celého světa,“ píše v závěru Romanov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…