Za nevydáním Fajáda do USA stojí i informace tajných služeb

04.02.2016 16:50

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se rozhodl nevydat Libanonce Alího Fajáda do Spojených států na základě povahy skutku, důkazů i zpravodajských informací, které ale nemůže zveřejnit. Na mimořádné tiskové konferenci dnes odmítl potvrdit, že propuštění Fajáda z české vazby souvisí s propuštěním pěti Čechů zadržovaných od léta v Libanonu.

Za nevydáním Fajáda do USA stojí i informace tajných služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

Rozhodnutí o nevydání do USA se týká nejen Fajáda, ale i Chálida Marabího z Pobřeží slonoviny. Muži podle Spojených států nabídli drogy a zbraně americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy teroristické organizace FARC.

"Dnes jsem rozhodl, že nevyhovíme žádosti Spojených států o vydání pana Fajáda a pana Marabího. Zákon předpokládá, že toto mé rozhodnutí v takovéto věci je rozhodnutím politickým a mezinárodně-politickým," řekl Pelikán. Rozhodnutí se netýká třetího údajného pachatele, Faouzi Jabera. "Situace každého z těch tří lidí je poněkud odlišná, pokud jde o ten případ," zdůvodnil ministr, proč nezamítl vydání všech tří obviněných.

"Rozhodoval jsem se na základě celé řady věcí od zvážení povahy skutku a důkazů, až po určité informace zpravodajského rázu, které bohužel nemohu specifikovat," doplnil. Mezi takové informace podle něj patří i to, zda měl na jeho rozhodnutí podíl fakt, že v Libanonu byla unesena pětice Čechů.

O svém rozhodnutí prý krátce před tiskovou konferencí hovořil s americkým velvyslancem. "Situaci jsme si vysvětlovali," podotkl k tomu stručně. Zároveň vyvrátil spekulace, že USA měly vydání Fajáda slíbeno za to, že loni vydaly k trestnímu stíhání do ČR prvního Američana v historii: Kevina Dahlgrena, který je obviněn ze čtyřnásobné vraždy příbuzných v Brně - Ivanovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…