Začal úpadek Evropy, říká o Velké válce Klausův spolupracovník

21.06.2014 19:10

Bývalý vedoucí kanceláře exprezidenta Václava Klause Jiří Weigl si v zamyšlení uveřejněném na serveru Echo24.cz klade otázku, proč dnes tak málo vzpomínáme na oběti tzv. Velké války neboli První světové války, od jejíhož zahájení letos uplyne rovných sto let. Je to přitom válka, která české dějiny ovlivnila víc než druhá světová válka. A znamenala zásadní zlom v dějinách Evropy.

Začal úpadek Evropy, říká o Velké válce Klausův spolupracovník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

První světová válka v plné šíři ukázala, jakých hrůz se může dopustit člověk na člověku v obrovském měřítku, na všech kontinentech. Předznamenala také zásadní změny ve společnosti. A přestože měla z hlediska české historie zcela zásadní význam, dnes si příliš nepřipomínáme její oběti. A to podle Jiřího Weigla není dobře. Mimo jiné i proto, že na troskách Evropy po první světové se začala vážně rozvíjet myšlenka evropské integrace.

„Důsledkem 1. světové války bylo, že Evropa, která od velkých zeměpisných objevů byla dominantní silou světového vývoje a rozhodující mocenskou oblastí světa, touto válkou zahájila svůj mocenský úpadek. Všechny tradiční evropské velmoci – vítězové i poražení, byli fatálně oslabeni či zanikli a na scénu poprvé jako globální velmoc vstupují USA a dominují světovému vývoji až do současnosti,“ poznamenává autor.

Tehdejší politici se osudově mýlili v tom, jak dlouho válka potrvá a k čemu povede. Mimo jiné totiž také ulehčila cestu radikálů k moci, jak ukázal příklad carského Ruska. Ve střední Evropě vedla k oslabení do té doby zcela zásadního německého vlivu. Jen díky tomu mohlo vzniknout samostatné Československo. Dnes ale německý vliv opět roste a moderní svět se více blíží představám Němců, jak s nimi kalkulovali po možném vítězství, než představám dohodových západních států. A přece máme svůj národní stát, čehož bychom si podle Weigla měli vážit a hájit ho i dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…