Začátek procesu s Nikulinem stanovil soud v USA na 13. ledna

12.06.2019 7:17

Začátek procesu s údajným ruským hackerem Jevgenijem Nikulinem stanovil soud v San Francisku předběžně na 13. ledna příštího roku. S odvoláním na Nikulinova obhájce o tom dnes informovaly ruské agentury TASS a RIA Novosti. Nikulina zadržela česká policie na základě amerického zatykače v říjnu 2016 v Praze, loni jej Česko vydalo do USA.

Začátek procesu s Nikulinem stanovil soud v USA na 13. ledna
Foto: Reprofoto youtube.com
Popisek: Jevgenij Nikulin.

„Předběžně soudce stanovil zasednutí poroty na 13. ledna,“ řekl ruské agentuře RIA Novosti Nikulinův právní zástupce Arkadij Buch. Podle agentury TASS by se měli příští týden v úterý sejít zástupci obžaloby a obhajoby, aby se dohodli na dalším postupu.

Koncem května americký soud rozhodl, že přes poruchu osobnosti je Rus schopen proces absolvovat. Psychiatrický posudek, který měl soudce William Alsup k dispozici, podle něj přesvědčivě dokázal Nikulinovu narcistní poruchu, která se projevuje přebujelým pocitem vlastní jedinečnosti, potřebou neustálého obdivu a nedostatkem empatie.

Jevgenije Nikulina zadržela česká policie v říjnu 2016 v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a na webové úložiště Dropbox, za což mu v případě uznání viny hrozí až 30 let vězení.

Američané požádali o Nikulinovo vydání v listopadu 2016 a loni na jaře byl Rus do Spojených států vydán. Prakticky současně s USA o Nikulina neúspěšně žádalo i Rusko kvůli internetové krádeži 3 450 dolarů (88 000 korun) spáchané v roce 2009. Český ústavní soud v dubnu rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o vydání Rusa zrušil s tím, že měl počkat do vyřešení jeho žádosti o azyl v Česku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…