Žádné úplatky. Šlo o sponzorské dary a peníze na volby, říká Rath soudu

14.07.2015 10:40

Bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath obžalovaný z korupce dnes pokračuje ve své závěrečné řeči před soudem. Zaměřuje se na odposlechy a výpověď podnikatelky Ivany Salačové, která je v kauze rovněž obžalovaná a jako jediná se přiznala ke korupci. Stala se spolupracující obviněnou a v dubnu dostala podmíněný trest. Rath řeč zřejmě dokončí, soud pak určí termín vynesení rozsudku.

Žádné úplatky. Šlo o sponzorské dary a peníze na volby, říká Rath soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rath prohlásil, že pokud v odposleších mluvil s manželi Kottovými o penězích, šlo o volby a sponzorskou činnost, nikoliv o úplatky, jak tvrdí obžaloba. Kateřina a Petr Kottovi jsou mezi obžalovanými a v dubnu dostali nepravomocně trest 7,5 roku vězení. "Pokud jsem s Kottovými řešil cokoli okolo peněz, pak s vědomím toho, že se jednalo o volby a sponzorskou činnost," řekl Rath. Kateřina Kottová, dříve Pancová, byla ředitelkou kladenské nemocnice a její partner Petr Kott náměstkem kraje pro nemocnice. Obžaloba je považuje za organizátory korupce.

Korupční systém? Ale kdepak, říká Rath

Rath ale o přestávce své tvrzení před novináři ještě rozvedl. "Zadání nebylo likvidovat politickou stranu, ale připravit exemplární případ jednoho politika, což je bezpečné, protože neriskujete střet s celou stranou a všichni vám zatleskají," řekl o přestávce novinářům. 

Bývalý politik se zaměřil na to, kdo v kauze údajně uplácel. Podle obžaloby to byly firmy, které získaly zakázky. Rath citoval výpovědi šéfů a manažerů firem, kteří podle něj popřeli, že by ho znali, nebo byť jen zprostředkovaně chtěli dát nějaký úplatek.

Rath také popřel tvrzení obžaloby, že přijal úplatek v souvislosti s rekonstrukcí buštěhradského zámku či hostivického gymnázia. Poukázal na to, že v této souvislosti se o jeho jménu nezmínila ani spolupracující obviněná Ivana Salačová. Její výpovědi Rath často cituje a zpochybňuje, protože jsou v nich prý rozpory. Vyšetřovatelé na ni podle něho také vyvíjeli nátlak. Její výpovědi se týkaly stavebních zakázek.

Podle Jiráta se Rath podílel jako krajský hejtman na korupčním systému, s jehož pomocí se upravovaly veřejné zakázky tak, aby vyhovovaly předem vybraným firmám. Tendry se týkaly opravy staveb a modernizace nemocnic.

Rathovi hrozí až 12 let vězení, žalobce pro něj navrhuje nejméně devět let a propadnutí majetku. V kauze již v dubnu padly první nepravomocné rozsudky poté, kdy bylo hlavní líčení rozděleno do dvou částí - soud udělil devíti lidem až 7,5 roku vězení a podmínky. Nynější část se kromě Ratha týká slovenské podnikatelky Lucie Novanské, která podle obžaloby organizovala upravené soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…