Zahraniční expert vystoupil v ČT o uprchlících a ohrožení Evropy. Moderátor jen lapal po dechu

31.05.2016 13:47

Irácká armáda vstoupila do Fallúdže. Týden po zahájení bojové operace proti základně islamistů dobývají vládní vojáci město ze tří směrů. K tématu se vyjádřil v Událostech, komentářích České televize bývalý člen izraelských speciálních jednotek a bezpečnostní expert David Bohbot, jehož odpovědi někdy nutily moderátora k několikavteřinovému tichému přemýšlení. Bohbot hovořil česky, byť s přízvukem.

Zahraniční expert vystoupil v ČT o uprchlících a ohrožení Evropy. Moderátor jen lapal po dechu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Soumrak nad Kurdistánem

Anketa

Je pro vás Naděžda Savčenková hrdinkou?

4%
96%
hlasovalo: 12662 lidí

„Jde hlavně o informace – před a během boje. Musíme být hlavně připraveni a mít strategii. Je důležité, aby všechny jednotky spolupracovaly,“ řekl k bojům Bohbot. Následně uvedl, že na místě rozhodně nepůsobí vysoce specializované jednotky. „Kromě milicí z Íránu tam jsou amatéři a já očekávám, že ty výsledky nebudou tak dobré. Nejde jen o vojáky, musí se také spolupracovat. A já to vidím moc špatně, bude hodně civilních obětí,“ dodal k tomu Bohbot.

„Co se dá udělat pro to, aby bylo civilních obětí co nejméně?“ zeptal se jej následně moderátor Daniel Takáč. „V našem případě nic. Na místě je více než 50 tisíc civilistů, ale oni se nedostanou ven. Islámský stát civilisty používá. Osobně si myslím, že někteří lidé budou mít radost, když bude hodně mrtvých a zraněných mezi civilisty,“ uvedl Bohbot. „Osobně myslím, že budou mít radost, když tam budou smutné výsledky, a že to budou používat. Víme, že oni umí používat takové situace. Jako propagandu,“ dodal.

Bohbot se také vyjádřil ke slábnutí vlivu Islámského státu. „Dneska to je Islámský stát, možná příště to bude zase al-Káida. Osobně já myslím, že je jedno, s kým bojujeme, radikální islám je všude,“ myslí si. 

Jeho prognóza dalšího postupu Islámského státu není pro Evropu dobrá. „Překvapili všechny. Oni půjdou dál. Třeba do Evropy, třeba do České republiky,“ ohromil Takáče Bohbot. „Je jich víc než 200 tisíc a oni už tam nemůžou bojovat. Hodně z nich jich tam zůstane, ale ostatní... Chtějí udělat dojem, chtějí změnit svět,“ pokračoval ve svých myšlenkách Bohbot.

Svůj názor uvedl také k uprchlické krizi. „Nevidím důvod, proč by měli uprchlíci přijít sem. Je to něco úplně jiného, když někdo přijde sem a chce pracovat, chce nový život. Tomu rozumím, ale když tam je válka, ať bojují,“ řekl razantně s tím, že by zamezil přístupu uprchlíků do Evropy. 

A co evropské armády? „Máte třeba špičkové speciální jednotky, ale armády například nemají zbraně. Česká armáda by měla také posílit. Má sice dobré lidi, ale nemají rozpočet, nemohou si koupit to, co potřebují,“ řekl. Se slovy, že rozhodně není dobré prozrazovat mezery v bezpečnosti Evropy, „protože na ČT24 se dívají i jiní diváci“, se Bohbot s Takáčem rozloučili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…