Zakázat hotovost? Ekonomka Šichtařová to vidí takto

29.05.2015 17:47

Známá ekonomka Markéta Šichtařová se rozepsala o návrhu německého levicového zástupce v německém poradním sboru vlády Petera Bofingera, který přišel s návrhem zákazu hotovosti „ve všech vyspělých zemích“.

Zakázat hotovost? Ekonomka Šichtařová to vidí takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Šichtařová se na úvod věnuje Bofingerovu názoru, že jde o přežitek s tím, že jediní, kdo z existence hotovosti těží, jsou kriminálníci, mafie a podvodníci. Zde ekonomka na blogu iDnes.cz říká, že se to zdá být návrh pokrokový, protože jednoho dne prý děti nebudou ani vědět, jak hotovostní peníze vypadaly. „Bankovky jim budeme ukazovat ve vitrínách podobně, jako dnes ukazujeme dukáty,“ myslí si.

Plné znění blogu ZDE

Samozřejmě je tu ale… Ve výběru daní

„Mezi námi, peníze přes hotovost pere jen primitiv,“ píše Šichtařová a dodává, že ke skutečnému praní špíny tu slouží bitcoiny, akcie na doručitele, kmenové listy u společností s ručením omezeným a mnohé další. „Právě tady schováte obří majetky, přesunete je od stolu na druhou stranu planety a už nikdy nikdo je nedohledá,“ zdůvodňuje racionálně své tvrzení.

Zásadní problém politiků, kterým se tento názor líbí, je podle ní, že státy neumějí vybrat daně. „U nás kvůli tomu vymýšlíme po vzoru – jistě vrcholně vyspělého – Chorvatska elektronickou evidenci plateb,“ říká s ironickou nadsázkou Šichtařová, která přiznává, že by nebylo možné vyhnout se dani, a asi by to tedy přineslo peníze do státní kasy.

Byly by problémy, a to nejen s důchodci

Podle ředitelky Next Finance je to vlastně něco na způsob společné evropské měny. Je problém, že euro vzniklo rozhodnutím politiků od stolu. Ne postupně, spontánně, samo od sebe, ale administrativním zásahem někoho, kdo chtěl být zapsán v dějinách,“ uvažuje a říká, že kdyby tak nebylo, tak dnes Řecko ani Portugalsko v EU není.

Podle Šichtařové, která nedávno požádala o členství v Liberlandu, je hloupý je i argument, že „hotovost ztratila smysl“. „Podle průzkumu u nás totiž hotovost preferuje 98 % obchodníků a 89 % zákazníků. To je ztraceně pádný argument, proč dál používat mince a bankovky,“ podotýká s tím, že stejně plytký je argument, že hotovost je „přežitkem z minulosti“.

Navíc jak Šichtařová zmiňuje, byl by tu problém s důchodci. „Ti jsou zvyklí, že důchod nosí paní pošťačka. A argumentovat tím, že ve Švédsku, které už hotovost zrušilo, to nějak jde, ačkoliv také jaksi disponuje staršími občany, je s prominutím mimo mísu, protože Švédsko bylo vždy historicky v tomto směru posunuto,“ je přesvědčena a dodává, že zatraceně dobře si to pamatují i lidé na Kypru, kde přes noc zavřely banky a bankomaty. „Bohatí v tu chvíli nebyli ti, kdo měli velký účet v bance, ale ti, kteří měli pár papírků v peněžence,“ poukazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…