Zákon o DPH drasticky nahrává podvodníkům, píší Britské listy

10.11.2012 17:27

Vládní koalici se v úterý večer podařilo prosadit mimo jiné i úsporný stabilizační balíček, který zvýší sazby DPH. Podle Britských listů tento krok ale drasticky zvýhodňuje podvodníky a vede k rozsáhlým finančním únikům. Poukázal na to podnikatel, který chtěl zůstat v anonymitě.

Zákon o DPH drasticky nahrává podvodníkům, píší Britské listy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Již první verze zákona o DPH dala jasně tušit, že se jedná o zákon ušitý někomu na tělo,“ prohlásil. Firma, která chce krátit své daně na konci roku, totiž dostane od státu za falešné faktury štědře zaplaceno. Zpočátku se prý v této oblasti krácení daní pohybovalo jen několik opravdu znalých firem, postupně ale jejich počet značně roste.

„Odhaduji, že tímto způsobem náš stát přicházel a stále ještě přichází o stovky miliard korun,“ míní podnikatel s tím, že se jedná nejen o podvody páchané úmyslně, ale bohužel i o podvody, které nejsou původně zamýšleny jako podvod, ale nakonec vyplynou jako nutnost.

Spása v podobě elektronického vyúčtování

Existuje vůbec nějaké řešení, jak těmto podvodům zabránit? Podle podnikatele by situaci mohlo zachránit elektronické účetnictví. „V době vystavení faktury by již finanční úřad věděl, jestli je pravá a zda je zaznamenaná i na druhé straně a zaplacena daň. Daň by se spočítala automaticky sama,“ vysvětluje.

Obává se však, že na tento způsob účetnictví ale nikdo nepřistoupí. „To by přišly účetní firmy o práci a hlavně spousta podvodů by se ani nedala udělat. A to by asi vadilo i politikům, kteří evidentně mají i v tomto své zájmy,“ neskrývá svůj pesimismus. „Od začátku, hned po roce 1989 bylo jasné některým, že nejde o novou a spravedlivější společnost, ale jen o to jak si co nejrychleji nahrabat. To nás ale posunuje směrem zpět do otrokářských časů. Možná jako východisko z nouze bude potom společnost prvobytně pospolná.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…