Zaorálek jednal v Itálii, mluvilo se i o obsazení postů v EU

13.06.2014 17:10

Evropští politici by neměli věnovat přehnanou pozornost personálnímu obsazení klíčových postů Evropské unie a namísto intenzivního vyjednávání o vhodných kandidátech pro funkce v čele osmadvacítky by se měli zaměřit spíše na řešení konkrétních problémů, třeba krize na Ukrajině. Během jednání v Římě se na tom dnes shodli český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a šéfka italské diplomacie Federica Mogheriniová.

Zaorálek jednal v Itálii, mluvilo se i o obsazení postů v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Itálie od 1. července převezme předsednictví Evropské unie a zdá se, že kromě svých priorit, kterými jsou například ekonomické otázky nebo problém s přílivem nelegálních uprchlíků, bude muset řešit právě obsazování vrcholných evropských funkcí. Velká debata se v současnosti vede zejména o vhodném kandidátovi na post předsedy Evropské komise. Evropská lidová strana (EPP), která zvítězila v nedávných volbách do Evropského parlamentu, na něj navrhla lucemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera, toho ale ostře odmítá Británie. Výhrady mají i další země.

Italské záměry

„Podporujeme priority italského předsednictví. V podstatě se shodují s našimi, ať jde o podporu ekonomického růstu a vytváření pracovních míst či budování vnitřního trhu," uvedl Zaorálek, který se v Římě setkal také se státním tajemníkem pro Evropskou unii Sandrem Gozim.

Itálie, která v důsledku hospodářské krize trpí vysokou nezaměstnaností a nízkým výkonem ekonomiky, se chce během nadcházejícího půlroku řízení unie zaměřit zejména na hospodářský růst a boj s nezaměstnaností, hlavně mezi mladými. Dalším velkým tématem je energetika a také nelegální migrace.

Itálie se už několik let potýká s obrovským přívalem nelegálních přistěhovalců a prosazuje, aby břímě péče o běžence spravedlivě nesla celá EU. Zaorálek v této souvislosti pouze podotkl, že klíčové je stabilizovat situaci v zemích, z nichž uprchlíci pocházejí.

Do Itálie se letos po moři přeplavilo už více než 50.000 imigrantů, což je více než za celý loňský rok. Velká část z nich pochází z Afriky, přibývá však také Syřanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…