Zaorálek promluvil o uneseném Čechovi v Libyi, Islámském státu i nepozvání Zemana na sjezd ČSSD

11.03.2015 19:08

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek dostává každý den celou řadu nových informací, které souvisí s Čechem uneseným v Libyi. Ve vyjádření pro Český rozhlas prozradil, co už může potvrdit s absolutní jistotou. Obratem k tomu dodal, co si myslí o možné pozemní invazi Západu proti Islámskému státu. Nakonec hovořil o nadcházejícím sjezdu ČSSD, kam nebyl pozván prezident Miloš Zeman. Ministr naznačil proč.

Zaorálek promluvil o uneseném Čechovi v Libyi, Islámském státu i nepozvání Zemana na sjezd ČSSD
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu znovu hovořil o případu Čecha uneseného v Libyi. Informací o situaci v Libyi prý přibývá každý den. "Nejsou to ale jen informace, jde také o dezinformace - a to se musí rozlišovat. To je práce zpravodajských služeb,“ podotkl hned na úvod šéf české diplomacie.

"Dnes mohu říci s jistotou, že došlo k únosu, ale nechtějte ode mě slyšet přesně kým. Nemohu to říct s absolutní jistotou," zdůraznil ministr s tím, že se nejen česká strana snaží aktivně získávat fakta. Získávají je i od dvou českých diplomatů na místě. "Kde se přesně pohybují, vám ale říct nemohu,“ zdůraznil host. Česku pomáhá i spolupráce s dalšími státy, především s Rakouskem.

Další invaze Západu by situaci nevyřešila

Ministerstvo zahraničních věcí plní svou povinnost tím, že varuje před cestami do rizikových oblastí, ale je na každém, zda se rozhodne cestovat tam či onam. "Jsme svobodná země, já mohu jen takto apelovat,“ uvedl ministr. Pomohlo by také, kdyby se občané dobrovolně registrovali v systému Drozd před cestou (systém umožňuje rozesílání hromadných e-mailů a SMS všem zaregistrovaným osobám, které se v daném cizím státě nacházejí, a tím jim poskytovat důležité informace - pozn. red.). Pak prý bývá snazší lidem pomáhat.

Pokud jde přímo o boj proti Islámskému státu, probíhají útoky ze vzduchu a podle Zaorálka to nese výsledky. "Jiná věc je, o tom už se může vést spor, jestli je namístě vybudovat speciální síly ze států Rady bezpečnosti OSN a provést pozemní operaci. Máme neblahé zkušenosti z Iráku,“ připomněl šéf rezortu. Obratem dodal, že právě pozemní operace ze zahraničí je to, co by mohlo z ideologického hlediska ještě posílit snahy radikálů. Je třeba, aby se do řešení situace zapojily okolní státy - samotný Irák, Egypt, Jordánsko a další.

Zeman se necítí vázán programem ČSSD, nemuseli jsme ho zvát

V závěru hovořil o sjezdu ČSSD. Obhajoval rozhodnutí předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky, který nepozval prezidenta Miloše Zemana. "Sjezd by měl být hlavně o tom, co od nás může společnost čekat. My jsme dnes vládní stranou s velkou odpovědností. A do této debaty si můžeme pozvat osobnosti, které nám pomohou takové postoje formulovat,“ poznamenal.

Miloš Zeman již není členem strany a necítí se vázán sociálnědemokratickým programem, takže v zásadě není důvod ho zvát. "Ta témata jsou třeba to, jestli tu budou pracovní místa, jestli stát dokáže podat lidem pomocnou ruku a podobně. Naproti tomu tzv. bohumínské usnesení není na pořadu dne. Jsou důležitější témata,“ zdůraznil na závěr ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…