Zaorálek rozumí Maďarům, že uzavřeli hranice s Chorvatskem

16.10.2015 18:20

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) rozumí uzavření zelené hranice mezi Maďarskem a Chorvatskem. O opatření hovořil také se svým maďarským protějškem. Země se tak podle něj snaží kontrolovat tok uprchlíků. Zaorálek to dnes řekl novinářům v Záhřebu. Krok Maďarska schvalují i další čeští politici.

Zaorálek rozumí Maďarům, že uzavřeli hranice s Chorvatskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

"Rozhodný postup je v tuto chvíli jediným způsobem, jak s migrační vlnou bojovat a zamezit naprosto nezvladatelnému náporu uprchlíků," sdělil ČTK předseda ODS Petr Fiala. Ve čtvrtek se byl na maďarské hranici podívat. Rozhodnutí je podle něj pochopitelným krokem a Maďarsku ho nelze vyčítat. "Chrání jen své vlastní občany a jejich bezpečnost. To je přece úkolem každého státu. Maďarsko ale chrání i Evropu, brání vnější schengenskou hranici, v tom si zaslouží naši podporu," dodal Fiala.

Předseda hnutí Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský míní, že uzavření maďarských hranic může velmi rychle změnit migrační trasy a uprchlíci mohou začít využívat cesty přes Česko. Namátkové kontroly na hranicích prý v takovém případě nejsou dostatečné. "Je to další důvod proč na ochranu hranic nasadit naší armádu," uvedl Lidinský. "Jakmile budou nelegální imigranti u nás, může se stát, že je Německo k sobě nepustí, a pak nebude cesty zpět. Musíme reagovat, než u nás namátkou skončí všichni," dodal.

Maďarsko uzavře zelenou hranici s Chorvatskem od dnešní půlnoci. Hraniční přechody budou fungovat dál, mají na nich ale platit zpřísněná bezpečnostní opatření. Maďarsko-chorvatská hranice je dlouhá 300 kilometrů, zhruba dvě třetiny však tvoří řeky Dráva a Mura. Zatím není jasné, zda a případně jak budou Maďaři tuto část hranice střežit.

Už před měsícem Maďaři uzavřeli hranice se Srbskem. Právě kvůli tomuto kroku Budapešti se pak hlavní tranzitní zemí pro uprchlíky směřující z Řecka přes Balkán do západní Evropy stalo Chorvatsko. Jen za poslední měsíc Chorvatskem prošlo na 178.000 migrantů, uvedla dnes ministryně zahraničí Vesna Pusičová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…