Zaorálek zhrozen Zemanovým vystoupením k Izraeli: Takovéhle výroky skutečně ohrožují naši bezpečnost

05.10.2013 19:49

Extrémně vyhraněné názory prezidenta Miloše Zemana na adresu Palestinců, kterými rozezlil zástupce arabských zemí, mohou mít nebezpečné dopady pro Česko, říká v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz stínový ministr zahraničí za sociální demokracii Lubomír Zaorálek.

Zaorálek zhrozen Zemanovým vystoupením k Izraeli: Takovéhle výroky skutečně ohrožují naši bezpečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Od slov Miloše Zemana se distancoval premiér Jiří Rusnok a oficiálně i Ministerstvo zahraničí v čele s Janem Kohoutem. Že prezidentovy výroky rozhodně nepomáhají vztahům s arabskými zeměmi, se domnívá také Lubomír Zaorálek. Podle něj to může přinést nejen obchodní, ale také bezpečnostní rizika.

"Ten konflikt je navíc propojen s dalšími konflikty v oblasti. Je to bolestivý neuralgický bod a mělo by se ho dotýkat s lehkostí, že tam něco řekneme, není vůbec na místě. Pohybujeme se kolem něčeho, co může vzplanout a mít velké důsledky," říká politik.

"Pokud na sebe chce Česká republika upozorňovat názory, které jsou extrémní a poutají na sebe pozornost, tak pak může znamenat skutečně bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Nebude to mít žádný zisk ani pro nás, ani ten konflikt samotný. Prezident říká věty, které si žádná jiná hlava státu nedovolí," dodává Zaorálek.

Je to kocourkov

Neschvaluje ani to, že se od Zemanova výroku následně distancovalo Ministerstvo zahraničních věcí i premiér. "Česká republika není velká země a tím spíš, chce-li mít nějakou efektivní zahraniční politiku, tak je důležité, aby byla opravdu jednotná představa. Jakmile se jednotliví političtí představitelé distancují od výroků těch druhých, tak je to kocourkov. Je to srovnatelné s Václavem Klausem, který chtěl zase vystupovat z Evropské unie a ostatní ne," říká politik.

To, že Zeman svůj nápad, vystěhovat Palestince na Arabský poloostrov, nazval mírovým řešením, považuje Zaorálek za těžko pochopitelné a působí to na něj dojmem, že svůj názor prezident s nikým nekonzultoval. "Myslím, že evropská politika nám poskytuje hodně velký prostor, abychom se v celé věci angažovali. To ale neznamená, že budeme jednat na vlastní pěst. Musíme postupovat i s těmi ostatními, jen tak to může mít cíl. Nelze říkat, že chceme dělat evropskou politiku, ale zároveň Evropu ignorovat," říká stínový ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…