Západ chce rozpoutat světovou válku, která smázne jeho dluhy, udeřil významný muž Zemanovy kariéry. Takto reagují vaši současní politici

03.02.2015 20:14

Exministr Zemanovy vlády a bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta řekl, že se obává, že cílem současného znovurozpoutání války na východě Ukrajiny je snaha donutit Rusko, aby do ní vstoupilo jako válčící strana. Bašta začíná věřit, že snahou Západu je, aby se z občanské války stal konflikt evropských či dokonce globálních rozměrů a že jde o snahu zahájit krvavý restart globální dluhové ekonomiky. Příští dva měsíce prý rozhodnou – buď začne další velká válka v Evropě, nebo se Ukrajina ekonomicky zhroutí a časem se stane konfederací. Co o tom soudí čeští politici?

Západ chce rozpoutat světovou válku, která smázne jeho dluhy, udeřil významný muž Zemanovy kariéry. Takto reagují vaši současní politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda a Petr Gazdík

"Obávám se, že cílem současného znovurozpoutání války na východě Ukrajiny je snaha donutit Rusko, aby do ní vstoupilo jako jedna z válčících stran. Z občanské války, v níž Západ a RF zatím 'pouze' podporují materiálně i personálně (instruktoři, žoldáci) své favority, tedy Kyjev a separatisty, se má stát konflikt evropských či dokonce globálních rozměrů. Začínám věřit, že jde skutečně o snahu zahájit krvavý restart globální dluhové ekonomiky... Ukrajinští politici nechtějí válku ukončit, snaží se ji rozšířit na mezinárodní konflikt... Příští dva měsíce budou rozhodující – buď začne další velká válka v Evropě, nebo se Ukrajina ekonomicky zhroutí a časem změní na konfederaci,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bašta.

Rozpoutání války na Ukrajině není v ničím zájmu

ParlamentníListy.cz oslovily české politiky s dotazem, co si myslí o tom, co Bašta řekl. Poměrně dost politiků dalo Baštovi za pravdu, jiní ale říkají, že agresorem je Rusko.

„Nikdo nevidíme do hlavy lobbistů v USA – podle americké náměstkyně ministra zahraničí Nulandové k prosinci 2013 USA investovaly pět miliard dolarů do změny ukrajinského režimu. Když investujete takovou sumu, pak cíl je jistě velký a svého cíle se jen tak nevzdáte. Tím cílem od počátku bylo získání Ukrajiny do sféry vlivu USA s tím, že součástí taktiky byly podle všeho provokace vůči ukrajinským Rusům, podpora fašistů z Pravého sektoru a vědomé rozpoutání občanské války. Díky tomu je v tuto chvíli jasné, že jakékoli mírové řešení znamená odvrácení západní Ukrajiny od Ruska a rozdělení země, přičemž Ukrajinci dnes sami prosím o vstup vojsk NATO do země,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

„Rusko je v tomto konfliktu od počátku v defenzivě, navzdory mediálnímu obrazu u nás. Souhlasím s tím, že je Rusko denně provokované a vtahované do konfliktu, a to jak od zahraničí, tak od povstalců. Ale bude se snažit co nejdéle udržet maximální odstup. Nemůže nepomáhat ukrajinským Rusům, ale nechce otevřenou válku. Ukrajina ano a chce donutit Západ vstoupit do války. Válka skutečně hrozí a mnozí si ji přejí. To jestli bude válka ale záleží i na nás, zda se necháme do ni vtáhnout. Za posledních 50 let rozpoutaly USA mnoho válek a vždy – od Vietnamu po Irák se nakonec prokázalo, že byly vyprovokované na základě lží amerických představitelů a s pomocí mohutné proválečné propagandy většiny médií. Pokud si chce někdo udělat aspoň malý obrázek, ať se podívá třeba na Youtube na dokument pod názvem Vojna to vyřeší. Obama v rozhovoru pro CNN přiznal, že ´USA vystoupily jako prostředník při změně státní moci na Ukrajině´ a dále, že ´Putin činil svá rozhodnutí v souvislosti s Krymem a Ukrajinou ne proto, že by měl strategii, ale ve skutečnosti proto, že byl zaskočen´ a že ´po připojení Krymu k Rusku se USA snažily, aby Moskva utrpěla těžké ztráty´,“ dodal Okamura.   

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

"Pan Bašta argumentuje ve stylu studené války. Válečný konflikt v Evropě není v zájmu nikoho. Je to zbytečná a podle mě hloupá konspirační teorie,“ soudí místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

"Nemám absolutně tušení, z jakých informačních zdrojů pan Bašta čerpá, a nepředpokládám, že by měl přístup k informacím zpravodajských služeb západních zemí, dost možná je má spíše z těch ruských, které jsou proslulé svými cílenými dezinformačními sklony. Rozpoutání války na Ukrajině není v ničím zájmu, tím spíše ne v zájmu euroatlantického společenství,“ říká první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

"Opravdu nevím, kde bere pan exvelvyslanec informace a z čeho vyvozuje své závěry. Nebyly to západní země, které anektovaly Krym, nejsou to západní země, které vzbouřencům na východě Ukrajiny dodávají zbraně, munici a těžkou techniku, není to Západ, který dodává vojenské 'dobrovolníky'. Vždyť je to scénář jako proběhl v Gruzii (Abcházie a Jižní Osetie) či v Moldávii (Podněstří). Rusko prostě z pochopitelných důvodů nechce na svých hranicích členské státy Severoatlantické aliance. Proto za každou cenu buduje 'nárazníková' pásma. A to za každou cenu, včetně lidských životů. To, že je Ukrajina na pokraji ekonomického krachu, je zřejmé, tak jako je jisté, že bez hospodářské pomoci a bez ukončení občanské války se z toho nedostane. Ale tohle přece nemůže upírat práva Ukrajinců a jejich vlády na zajištění svrchovanosti a nezávislosti země. Včetně jejich budoucí politické orientace či snaze o vstup Ukrajiny do EU či do NATO,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Válka na Ukrajině již probíhá, Rusko jako agresor tuto válku zahájilo již před rokem

"Neumím věštit z křišťálové koule, abych věděl, zda jde o snahu rozpoutat globální konflikt, případně kým a proč. Každopádně situace na východní Ukrajině je třaskavá a může se vyvinout v konflikt, který si, doufám, nikdo soudný nepřeje. Naší snahou by mělo být konflikt utlumit, respektovat mezinárodně uznané hranice států a bránit spirále eskalování tohoto problému. Jediné řešení vidím v pokračování jednání v Minsku,“ odpověděl první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

"Válka na Ukrajině již probíhá, Rusko jako agresor tuto válku zahájilo již před rokem obsazením Krymu. Za tento konflikt nese plnou odpovědnost,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

USA a slavná EU již několikrát dokázaly, že jsou schopny naprosto všeho

"Co řekl pan Bašta, zní tak logicky a realisticky, až z toho mrazí! Dějiny všech válek – bez ohledu na jejich oficiální výklad (dějiny vždy psali vítězové) – dokazují, že společným mottem byly vždy peníze a moc. Byť překryté ideologií, nacionalismem a často i náboženstvím. Pevně doufám, že konečné řešení bude mírové,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

"Myslím si v podstatě totéž. USA a slavná EU již několikrát dokázaly, že jsou schopny naprosto všeho,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

"Západ, EU a USA již tolikrát prokázaly svou imbecilitu krátkozrakým přístupem k řešení problémů například na Blízkém východě, že bych se ani nedivil, že pan velvyslanec Bašta má pravdu. Řešení ekonomických problémů válkou je tím nejhorším možným způsobem, nicméně již tolikrát provedeným, že někteří již ani nemají snahu hledat řešení jiná,“ míní poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Kdyby mně toto někdo řekl před rokem, tak bych si o něm myslel, že patří do péče jistého specializovaného ústavu. No ale když si za ten poslední rok zanalyzuji vývoj na Ukrajině, tak zjišťuji, že nedošlo k naprosto žádnému pokroku v urovnání situace, dokonce ani náznaku tohoto pokroku a že naopak konflikt eskaluje do regulérní občanské války. Stejný vývoj se děje na poli mezinárodním. EU a USA stupňují jednostranný tlak na Rusko a jediným politickým nástrojem jsou sankce a jejich stupňování. Zájem o postupné mírové kroky zde evidentně není. Stejně tak u nové ukrajinské vlády v čele s militantním premiérem a řadou podivných ministrů, z nichž někteří dokonce ani neovládají ukrajinský jazyk a mají cizí státní občanství,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Sečteno a podtrženo, vstoupili jsme do období řešení způsobem vabank a tento stav může velmi snadno přerůst v mezinárodní vojenský konflikt. A poslední úhel pohledu. Politické kroky USA směřují teď už viditelně k tomu, aby odstřihly EU od Ruska, uzavřely transatlantickou obchodní smlouvu a pokusily se nastartovat svoji ekonomiku zadušenou obřím státním dluhem, který je mírovými prostředky hospodářské spolupráce neřešitelný,“ dodal Veleba.

Snahou Ameriky je rozpoutat válečný konflikt. Rozpoutala války na Blízkém východě

"S Jaroslavem Baštou musím, žel, souhlasit. Sám toto podezření a obavy prezentuji už od počátku, už v době, kdy Američané celé to darebáctví v Kyjevě začali. To ostatně prý už přiznal Obama. Ano, snahou Ameriky je rozpoutat válečný konflikt a vyřešit si tak své problémy s ekonomikou. Naivně si myslí, že by válka pro ně byl zlatý důl, jako tomu bylo za druhé války. Ve své hlouposti, naivitě či neschopnosti si uvědomit důsledky si asi myslí, že i tato válka by se vyhnula jejich světadílu, jejich občanům a konečně jim samým. Nevyhnula! Zahrávají si s osudem lidstva a zeměkoule jako takové. Několikrát jsem řekl, že rozehráním Ukrajiny a donucením vedení EU k vyhlášení sankcí vůči Ruské federaci má za cíl zpřetrhat jejich hospodářské vztahy, poškodit hospodářství EU a tím oslabit svého vážného konkurenta,“ řekl senátor Jaroslav Doubrava.

"Amerika se prostě nemůže smířit s tím, že ztrácí roli hegemona ve světě. Myslím si dokonce, že snaha o poškození Evropy vedla k rozpoutání občanských válek v Iráku, Libyi, ale i Sýrii, aby dohnala tamní obyvatele k migraci a oslabila Sýrii jako spojence Ruska. Známe zprávy o pomoci syrské opozici, která se přidala k ISIL, ze strany USA a Saúdské Arábie. Bojovník Islámského státu, identifikován jako Júsuf al-Salafi, řekl pákistánským bezpečnostním složkám, že byl financován prostřednictvím USA, uvedl Express Tribune. Amerika si velmi dobře spočítala, že přistěhovalci půjdou do Evropy, nikoli do Ameriky. Vědí, že příliv takového množství imigrantů by pro Evropu byl smrtící. Stejně jako si myslí, že oni jsou od Evropy daleko. Snad ani netuší, že při současné technice se hluboce mýlí. Ano, sdílím názor a obavy pana Bašty, včetně toho, že následující dva, tři měsíce rozhodnou o dalším vývoji,“ dodal Doubrava.

S jakou lehkostí a lehkomyslností politici zahájili nejkrvavější válku historie...

"K vaší otázce bych doporučil knihu Christophera Clarka 'Náměsíčníci'. Kdybych mohl, nařídil bych ji za povinné čtení pro všechny politiky. 'Náměsíčníci' je kniha o tom, s jakou lehkostí a lehkomyslností před sto lety tehdejší politici zahájili nejkrvavější válku historie. Vládli světu, ale chovali se jak náměsíčníci. Nejsem si jist, zda jsme historii dostatečně porozuměli. Nezbývá nám, než se modlit, aby se historie neopakovala,“ varuje senátor ODS Tomáš Jirsa.

"Já si myslím, že hlavní věcí, o kterou Američanům jde, je prodávat zbraně. To, že ukrajinský premiér Jaceňuk mluví o tom, že chtějí mít nejsilnější armádu v Evropě, je spojeno s tímto americkým záměrem. Rusko se do žádné války vtáhnout nenechá, o tom jsem hluboce přesvědčený. Jediná šance, jak zachránit teritoriální celistvost Ukrajiny, je její federalizace. To Kyjev odmítá, ale okolnostmi k tomu bude donucen. Cíl Spojených států není podle mě válka s Ruskem, ale dostat pod kontrolu ruské zdroje a tím pádem zmáčknout Čínu. Spojené státy investovaly 30 miliard dolarů do převratu v Ruské federaci, takže je pro ně zajímavá změna režimu, který byl podobný Jelcinovu. Kdo má ruské zdroje, má obrovskou výhodu. Čína potřebuje ruské energetické prostředky. Uzavřela kontrakt za 400 miliard dolarů na 30 let. Spojeným státům sbližování bloku BRICS není po chuti,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

"Myslím si totéž jako Jaroslav Bašta,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Ale jinak je to dobrá spiklenecká teorie...

"Restart ekonomiky nastane i bez války. Proto mi přijde, že je pan Bašta ve svém tvrzení trochu mimo. Ale jinak je to dobrá spiklenecká teorie,“ smál se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

"Je to velmi nezodpovědné a hloupé prohlášení s negativním dopadem na veřejné mínění. O to možná mělo jít. Pan Bašta jen potvrzuje svou nekompetentnost, kterou se vyznačoval i v diplomacii,“ myslí si europoslanec ANO Pavel Telička.

"Problém je, že je to naopak, což pan exministr jistě ví. Rusko do konfliktu jako válčící strana vstoupilo již tím, že zabralo Krym a že separatisty otevřeně podporuje,“ domnívá se místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

Doufám, že pud sebezáchovy zvítězí nad válečnými štváči

"Domnívám se a obávám současně, že obavy pana Bašty mají svůj velmi reálný podklad. A doufám, že pud sebezáchovy – ekonomické i obecné – a zdravý rozum přece jen zvítězí nad plány válečných štváčů a jestřábů,“ říká poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Válku na východě Ukrajiny rozpoutalo Rusko, a ne západní státy. Příčiny této války je třeba hledat na straně Ruska,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.   

"Výroky pana Bašty mi připomněly snahy Chamberlaina a Daladiera rozdělením Československa zabránit válce. Válka související s ruskou anexí Krymu je bohužel primárně válkou mezi Ruskem a Ukrajinou, a ani hradní quislingové u nás na tom nic nezmění,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Preferuji diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině. Vojenská řešení přinášejí jenom utrpení civilního obyvatelstva. Obě strany konfliktu by měly okamžitě zasednout za jednací stůl a prioritou by mělo být mírové řešení. Ochota ke kompromisu a dohoda je nutností k zachování míru v Evropě a povinností politiků,“ říká poslankyně ČSSD Dana Váhalová.  

"Doufám, že Ukrajina přežije jako jednotný stát. Rusy ta válka bude stát hodně peněz, mrtvé a tak dále. Dělají chybu,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Nemyslím si to. Spíše to bude trvalejší lokální konflikt,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

"Své názory na tento problém jsem právě díky ParlamentnímListům.cz opakovaně prezentoval. Zatím nemám nejmenší důvod je měnit, ani ty, jako jsou ty Jaroslava Bašty, označovat za scestné,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Západní politici včetně našich chtějí válku, ne mír

Jaroslav Bašta dále řekl, že počínání Kyjeva z hlediska mezinárodního práva je absurdní. Na jedné straně celou dobu prohlašuje, že válčí s Ruskem a že v žádném případě nejde o občanskou válku: "Odhlasovali si v parlamentu, že Ruská federace je agresor, ale nevyhlásili agresorovi válku. Počínání ukrajinské armády a soukromých dobrovolnických praporů již dávno naplnilo definici toho, co se třeba v bývalé Jugoslávii označovalo za válečné zločiny a genocidu. Svou podporou vlády v Kyjevě dává EU i USA najevo, že tyto zločiny schvaluje. A západní politici (včetně našich) chtějí válku, ne mír. Vidím jediný rozdíl mezi prezidentem Porošenkem a premiérem Jaceňukem – Petro Porošenko se zatím nevyjadřuje jako starý nacista. Ukrajinští politici dobře vědí, že v okamžiku, kdy občanská válka skončí civilizovaným způsobem, čeká je soud v Haagu. Takže nepochybně budou sakra jednotní... Pouze totalitární režim s mnoha fašistickými prvky nakonec půjde do války s Ruskem. Proto jeho sponzoři s USA a EU ho nijak nebrzdí a nekritizují. Bohužel to není jen otázka starého známého dvojího metru."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…