Senátor Doubrava nám řekl, kdo chce rozpoutat třetí světovou válku. Ale šeredně se prý mýlí

08.06.2014 14:46

ROZHOVOR Senátor a Severočech Jaroslav Doubrava pro ParlamentníListy.cz vyjádřil přesvědčení, že česká veřejnost má na rozdíl od části své politické reprezentace zcela jasno v otázce přítomnosti amerických vojsk na našem území. Jsou to podle něj právě USA, kdo v poslední době neustále rozpoutává agrese. Proto má vážné obavy, že by v amerických zbrojařských kruzích skutečně mohla vzniknout myšlenka rozpoutat třetí světovou válku.

Senátor Doubrava nám řekl, kdo chce rozpoutat třetí světovou válku. Ale šeredně se prý mýlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

V posledních týdnech se často diskutuje o tématu přítomnosti amerických vojáků na českém území v rámci spolupráce NATO. Co si o tom myslíte?

Ruští, resp. sovětští, vojáci na našem území vadili a Američtí by nevadili?! Vadili, a věřím, že většině národa. Ten to ostatně jasně a jednoznačně řekl, když byly snahy umístit americký radar v Brdech. Nepomohly ani nabízené úplatky obcím. Je třeba jim za odmítnutí opět, zas a znova poděkovat. Jsem přesvědčen, že jestli nám nějaké nebezpečí hrozí, zcela jistě to není z východu z Ruska a Číny. Svým strašením těmito zeměmi si Američané léčí své mindráky z katastrofálního zadlužení, se kterým si už neví rady.

A ještě jeden argument proti přítomnosti amerických vojáků u nás a jejich posílení v Evropě. Podívejte se, stačí na několik posledních let. Kam Američané, mám pocit, že vždy v rozporu s mezinárodním právem, podívejte se na Irák, víte, že i Angličané už přiznali, že odstranění Husseina byl obrovská chyba, podívejte se na Libyi, ale dnes už i Ukrajinu a další, vstoupili, všude rozpoutali občanskou válku, vraždění se místních obyvatel mezi sebou. Opravdu nechci, aby se totéž stalo u nás. Co jsou Američané zač, svědčí i odposlechy čelních představitelů svých spojenců. Taková je jejich důvěra ve spojence. Kdo a jak může věřit jim?!

Proti tomuto nápadu se postavil premiér Bohuslav Sobotka a rovněž ministr obrany Martin Stropnický, podle kterých není tato „výpomoc“ aktuální. Co říkáte na jejich názor?

S jejich názorem plně souhlasím a veřejně jsem za něj již několikrát poděkoval, jen jsem se nějak začal obávat o jejich politický osud. Obávám se, aby ti, kterým leží v žaludcích, se nepostarali o jejich politický důchod. Je celá řada případů, se kterými s nimi nemohu souhlasit. Za jejich odvahu svůj názor vyslovit jim musím poděkovat.

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg naopak vyzývá, aby američtí vojáci do České republiky přijeli co nejdříve. „Abychom jasně odpověděli Putinovi, k čemu vede jeho politika, aby si nedělal iluze, že může naše spojenectví rozložit,“ vysvětluje to. Jak hodnotíte takový názor?

Pan Schwarzenberg by, a řekl jsem to už mnohokrát, udělal nejlépe, kdyby se uklidil na některý ze svých podivně nabytých zámků a přestal republice dělat ostudu. Ostatně, nabídl jsem mu i byt v našem domově seniorů. Putinem straší ve své bezmoci. Nevím, z čeho si živí svůj pochybný názor, že se na nás chce vrhnout. Ať se podívá na mapu, kde všude mají Američané své základny přeplněné vojáky. Ať se podívá, v kolika zemích Američané rozpoutali války. Ale ať se také podívá na mapu, kde by stejné údaje byly vyznačeny z ruské strany. Velmi rychle zjistí, koho bychom se měli obávat. Zjistí, že Rusové s Putinem to zcela jistě nejsou.

Někdejší slavný šachista a pozdější aktivní protiputinovský disident Gary Kasparov při své návštěvě Prahy uvedl, že Česká republika si mnohem méně než jiné země, třeba pobaltské, uvědomuje nebezpečí přicházející z Ruska. Sdílíte tento názor?

Nesdílím. Asi se chce zalíbit svým novým chlebodárcům. U nás na venkově, a nejen tam, se takovým lidem říká „vlez do ... kamsi“. Co to může být za člověka, jestli dokáže takovým způsobem plivat po své vlasti. To ať si úsudek udělá každý sám.

Gary Kasparov také uvedl, že Evropa se nedokáže bránit sama, takže se bude muset spoléhat na USA. Myslíte si to také?

On je asi génius a všichni Evropané jsou neschopní hlupáci (možná by bylo vhodnější použít jiný výraz), kteří potřebují vodit za ruku mít nad sebou čísi ochrannou ruku. Víte, kdyby EU přestala dělat Americe radost svými hloupými rozhodnutími, zbytečně vyhazovanými financemi atd., byla by to zanedlouho Amerika, která by musela spoléhat na Evropu. Z tohoto důvodu je to Amerika, která vyvolává krize, straší Evropu a dělá vše možné i nemožné pro to, aby ty hlouposti dělala. Ze stejného důvodu volá po navýšení výdajů na armády. Ví, že peníze pak budou scházet jinde.

Jak se vůbec díváte na dění na Ukrajině v posledních dnech?

Je to cílevědomé vyvražďování rusky mluvícího obyvatelstva. Ten „jakoprezident“ by už měl sedět v Haagu a zodpovídat se z válečných zločinů. Nic jiného, než válečné zločiny to nejsou. Mohl by se někdo Rusům divit, kdyby udělali to, co si Američané vytvořili jako záminku k agresi proti Jugoslávii, a rozhodli se ochránit systematicky vyvražďované občany východních oblastí Ukrajiny?

Šlo-li o Američany, kteří bombardovali Jugoslávii pod záminkou ochrany civilních obyvatel, bylo to v pořádku. Humanitární bombardování se líbilo i Havlovi a bylo pro něj oprávněné. Udělat to Rusové dnes na Ukrajině, to by byl humbuk. Nemyslím si, že to tak může dlouho ještě zůstat. A ještě jedna věc mi vrtá hlavou. Jak je možné, že ukrajinští vojáci jsou vybaveni našimi neprůstřelnými vestami, když je nemají ani všichni naši vojáci! Chtějí-li je mít, kupují si je za vlastní peníze. Kdo u nás tuto lumpárnu sjednal a povolil? Je mnoho podivností, na které bychom měli dostat odpověď.

Komentátor Martin Hekrdla v pátek napsal, že USA se svými spojenci (včetně ukrajinského nového prezidenta Porošenka) rozpoutávají třetí světovou válku proti Rusku a Číně. Myslíte si, že nám skutečně hrozí takový globální konflikt? 

Ano, toho se skutečně obávám. Obávám se, že bychom do této šílenosti mohli být, především zbrojními monopoly a všemi, kteří na druhé válce vydělali obrovské peníze, vmanipulováni. Jestli si ale Američané myslí, že by byly opět mimo a jen vydělávali, mýlí se. Dnešní technika by znamenala sebezničení lidstva a života na zemi.

Vzpomeňte na výrok Alberta Einsteina. Když se ho zeptali, jestli ví, jakými zbraněmi bude vedena třetí světová válka. „Nevím, jakými zbraněmi bude vedena třetí světová válka. Vím ale, že čtvrtá světová válka bude opět vedena dřevěnými kyji.“ Já se obávám, že tu čtvrtou válku už by neměl kdo vést.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…